Tydlig uppmaning till kommunerna: Bär munskydd

I Sörmland är regionen och smittskyddsläkaren tydliga: munskydd ska alltid bäras vid patientnära kontakter. Men andra regioner har inte samma strikta regler.

Nu ska all vårdpersonal i regionen bära munskydd när de kommer nära patienterna. Cecilia Bergström, Kerstin Andersson och Ann-Marie Drews Tyreskog som jobbar på vårdcentralen Åsidan.

Nu ska all vårdpersonal i regionen bära munskydd när de kommer nära patienterna. Cecilia Bergström, Kerstin Andersson och Ann-Marie Drews Tyreskog som jobbar på vårdcentralen Åsidan.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2020-11-11 17:20

Regionens vårdpersonal ska bära munskydd vid patientkontakter, om det inte är möjligt att hålla tillräckligt avstånd. Det beslutade Region Sörmland i torsdags.

Undantag finns, exempelvis vad gäller barn. Men i stort sett vid alla nära kontakter både inom öppen- och slutenvården gäller regeln.

Beslutet fattades i samband med att Folkhälsomyndigheten gick ut med en uppdaterad skrift om åtgärder för att minska smittspridningen inom vården.

I skriften står det att munskydd kan användas vid "ansiktsnära" vård. Åtgärden kan "övervägas" för att skydda patienterna exempelvis om "det sker ett utbrott inom en verksamhet eller lokalt ökad spridning av covid-19 i samhället", skriver Folkhälsomyndigheten. Samtidigt tas också möjliga nackdelar med munskydd upp, bland annat att det finns risk för smitta om de hanteras fel. 

De försiktiga formuleringarna gör att det blir upp till respektive verksamhet eller region att tillämpa rekommendationerna. Och Sörmland har gått längre än åtminstone vissa av sina grannar.

I Region Östergötland är det upp till respektive verksamhetschef att avgöra, om munksydd ska användas i patientnära kontakter eller inte.

I Region Västmanland slår regionens riktlinjer för covid-19 fast att munskydd ska användas vid närkontakt med patienter som är över 70 år eller som tillhör någon riskgrupp – men alltså inte vid all nära kontakt som i Sörmland.

Inte heller i Uppsala finns något beslut som det i Sörmland. Men frågan diskuteras och man väntas sätta ner foten inom kort, enligt Region Uppsalas presschef Jessica Elgenstierna.

Marie Bennermo, chefsläkare i Region Sörmland, säger att man har fattat sitt beslut för att skydda patienterna, bland annat då det kan vara svårt att på förhand veta om en patient tillhör någon riskgrupp eller inte.

– Vi vill inte utsätta dem för en onödig risk, säger hon.

När det gäller vården och omsorgen i kommunerna, exempelvis inom äldreomsorgen, ligger besluten om hur och när munskydd ska användas hos varje kommun. I Sörmland har många kommuner infört samma regler som regionen, medan bland andra Oxelösund avvaktat med att fatta ett sådant beslut.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo är dock tydlig i sin åsikt, och uppmanar även alla kommuner att tillämpa regler om munskydd vid kontakt med patienter och brukare.

– Vi ska göra allt vi kan för att minska smittspridningen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!