Även om 2020 var ett rekordår för fritidshusförsäljningen, tycks 2021 också gå bra.
– Det är först nu som fritidshusmarknaden kommer igång i Sörmland. Det är svårt att tala om tendenser hittills i år, men vi ser inte att det dämpas. Pandemin fortgår och det kommer inte vara enkelt att resa. Det blir en drivkraft att skaffa fritidshus, säger Per-Arne Sandegren, analyschef för Mäklarstatistik.se.
I deras statistik räknas hus som fritidshus om mäklaren annonserar det så.
Men för den som letar sommarhus finns mycket att tänka på. Byggnadsvårdskunniga Sofia Meurk, med sommarhus i Julitatrakten och egna företaget Omreda, tipsar om en möjlig fallgrop som kan skönjas redan i annonsen:
– Om avstyckningen inte är gjord än och köparen ska stå för den. Det kan ta från ett till flera år och kosta mycket pengar. Avstyckningen kanske inte ens blir som man hade hoppats och trott.
Många räknar på köpeskillingen, men inte på allt annat som följer med husköp. Maria Wiezell, konsumentvägledare från Sveriges konsumenter, rekommenderar att räkna med kostnaden för pantbrev och lagfart, eventuell tomträtt eller avgift till samfällighet, vatten, värme, vägavgift, försäkring och sophämtning, samt resor, om huset ligger långt bort.
Köparens undersökningsplikt går långt. Det betyder att köparen ska kartlägga alla husets fel och brister. Men även annat är värt att kolla upp.
– Finns det planer på vägbyggen, eller andra störande byggen i omgivningen? Planerar kommunen att dra vatten och avlopp? Det kan bli väldigt dyrt. Kolla med kommunens byggnadsnämnd att alla byggnader har bygglov och vad som gäller om man vill bygga ut, säger Maria Wiezell.
Även om det finns avlopp kan det bli dyrt.
– Är avloppet äldre än 15 år kan man räkna med att man måste fixa det. Det är jättebra att ha dialog med kommunen, de har kompetens, säger Sofia Meurk.
Man måste fråga sig, fortsätter Maria Wiezell, om man vill vila eller renovera på semestern – och vara överens om man är flera som köper huset.
Själva byggnaden då?
– Ta gärna hjälp av oberoende besiktningsman och kolla vad som ingår i besiktningen. Särskilt viktigt gällande grund, fasad och tak och risk för fukt och eventuell eldstad, att man får elda i den. Låt en fackman kolla elsystemet. Lukta, kolla pannor, lyft och öppna i alla skrymslen, prata med grannar, säger Maria Wiezell.
Sofia Meurk tipsar också om att lukta i huset:
– Ta med någon med bra luktsinne om du inte har det själv. Det nya köket med pärlspont i gammal stil kanske ser fint ut, men vad finns bakom? Nyrenoverat är alltid en risk, om inte ägaren kan redogöra för precis allting. Det är nästan bättre att köpa ett hus där inget gjorts sedan 1963, än ett där det ser bra ut men man inte vet hur bra det är.
När det gäller de äldre husen rekommenderar Sofia Meurk att man hellre tar med en person som kan gamla hus, eller att åtminstone visa besiktningsprotokollet för en byggnadsvårdskunnig person.
– Väldigt få besiktningsmän kan gamla hus. De tittar på hur det fungerar enligt dagens regler, säger hon.
Hus behöver inte vara fallfärdiga för att färgen flagnar heller, säger Sofia Meurk.
– Flagnar fönstren? Det är bara att ta ett fönster i taget, skrapa och måla om. Är bottensyllen rutten är det oftast bara ett par centimeter in och den går att byta, det finns många duktiga timmermän som kan det.
Maria Wiezell varnar för "dolda fel"-försäkringar, som säljare ibland tecknar.
– Dolda fel-försäkring skyddar säljaren och inte köparen och är oftast, för köparen, bara ett marknadsföringstricks. Så även om säljaren har en dolda fel-försäkring har fortfarande köparen kvar sin undersökningsplikt enligt jordabalken.
Indraget vatten vill många ha, men det kan också orsaka problem vintertid:
– Det våra försäkringskunder kan få problem med och skadeanmäler på fritidshus är frysskador, vilket beror på att man kanske inte tittar till sitt fritidshus under vintern. Om man inte planerar att ha vattnet på ska man stänga av vattnet och tömma alla vattenledningar, säger Andreas Fahlstedt, chef för produktstöd hos Länsförsäkringar Södermanland.
När drömhuset väl är köpt tipsar Sofia Meurk om att göra så lite som möjligt.
– Gör 25 procent av planerna första året. Sedan kanske du landar i att inte göra resten, för att det inte behövs. Men – byt första trasiga tegelpannan. Vänta inte, upp på taket och byt den.