Åtalas efter att inte kommit på mönstring

En 18-årig tjej åtalas för brott mot lagen om totalförsvarsplikt efter att ha blivit kallad till mönstring, men inte dykt upp.

En 18-årig Eskilstunatjej som kallats till mönstring åtalas efter att inta ha dykt upp på Rekryteringsmyndighetens prövningsenhet.

En 18-årig Eskilstunatjej som kallats till mönstring åtalas efter att inta ha dykt upp på Rekryteringsmyndighetens prövningsenhet.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Sörmland2022-07-27 17:07

Det var i början av december i fjol som Eskilstunatjejen uteblev från den mönstring hon var kallad till. Den skulle ha skett vid en prövningsenhet i Stockholm dit 18-åringen hade en skyldighet att personligen inställa sig. 

Efter en anmälan från Rekryteringsmyndigheten åtalas hon nu för brott mot lagen om totalförsvarsplikt.

Personalförsörjningen av det svenska försvaret bygger på ett system med både frivillighet och plikt. Skyldigheterna i lagen gäller lika för både kvinnor och män. 

Till skillnad från den tidigare allmänna värnplikten omfattar totalförsvarsplikten, sedan riksdagsbeslutet som fattades 2010, både män och kvinnor och som namnet antyder gäller den alla delar av landets försvar – inte bara det militära.

Alla mellan 16 och 70 år som är bosatta i Sverige är totalförsvarspliktiga. Det betyder att de, om det behövs, är skyldiga att delta i verksamhet som krävs för att förbereda Sverige för krig.

Totalförsvarsplikten kan exempelvis innebära: värnplikt inom militären, civilplikt inom räddningstjänsten eller allmän tjänsteplikt som bara gäller vid höjd beredskap.

Den som vägrar utföra totalförsvarsplikt kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Vid höjd beredskap är den övre gränsen vid vägran att utföra totalförsvarsplikt fyra års fängelse. 

Hittills i år har 13 kallade lagförts för brott mot lagen om totalförsvarsplikt. Samtliga har dömts till böter.

Förhör har hållits med den tilltalade 18-åringen som förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!