Nu kommer Folkhälsomyndigheten med en ny rekommendation till regionerna kring testning för covid-19: Testa barn i förskoleklass, grundskolan och gymnasiet när de har symptom som kan vara covid-19. På det viset kan barnen gå tillbaka till skolan snabbare om provet är negativt och allmäntillståndet så tillåter.
Region Uppsala körde igång med detta redan på försommaren, Region Örebro börjar testa barn med lindriga symptom den här veckan. I Sörmland vill man diskutera frågan närmare innan man tar några beslut om saken. Det finns, konstaterar länets smittskyddsläkare, både för- och nackdelar med att börja testa barn. Och många aspekter och frågor att ta ställning till.
– Det är väl jättebra att barnen snabbare kan gå tillbaka till skolan om de mår bra i övrigt, och ska vi införa testning av barn i Sörmland ska vi göra det så bra som möjligt, på bra grunder och med bra rutiner, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland.
– Men en pinne i näsan känns. På små barn med snoriga näsor är detta inte helt okomplicerat. En 13-åring kan man prata med och förklara, och de kanske till och med kan ta provet själva. Då är det ju no problems. Men tar man beslut om att provta sjuåringar tycker jag man bör fundera på vad man håller på med, och varför.
Barn smittas oftast av vuxna, har studier visat, och små barn träffar i stort sett bara sina föräldrar och läraren. Det behöver inte vara så svårt att räkna ut om de yngsta har viruset, funderar smittskyddsläkaren.
– Jag hör också av kollegor i regioner som redan börjat testa barn att det kan riva upp starka känslor hos de yngre. Små barn kan bli rädda och undra: "Varför ska ni ta prov på oss, vi blir väl inte sjuka? Ska vi också dö nu?" Det är viktigt att vi vet hur vi kommunicerar med barnen – och med föräldrarna – i de här situationerna. Det finns enklare prover att ta och mycket klokskaper i ämnet att ta del av, och allt detta ska regionledningen diskutera innan ett eventuellt beslut tas om när, hur och var.
– Sedan kan man kanske tycka att barn som är förkylda inte ska vara i skolan oavsett, utan hållas hemma tills de är friska. Åtminstone i förskoleåldern och på lågstadiet.
Signar Mäkitalo funderar också på om en allmän provtagning av skolbarn kan hjälpa föräldrar som håller sina barn hemma av rädsla för covid-19.
– Om prover tas på alla med symptom kanske de vågar låta sina barn gå till skolan. Om alla sjuka barn håller sig hemma skulle det å andra sidan också öka tryggheten.
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, menar att barn och unga mår bra av att kunna delta i skolan och andra vardagsaktiviteter.
– Det är ett viktigt skäl till att provta denna åldersgrupp. Tidigare har denna grupp rekommenderats att stanna hemma vid minsta symtom. Med testning kommer de att kunna gå tillbaka till skolan i högre utsträckning även om de har kvarvarande milda symtom, i kombination med ett negativt provsvar.
Målsättningen med den nya vägledningen är att provtagning och testning genomförs på liknande sätt i alla regioner.
– Vår uppfattning om barn och smittsamhet har inte förändrats. Där kvarstår vår tidigare bedömning att barn smittar i lägre utsträckning än vad vuxna gör och att skolans miljö inte har visat sig vara drivande i smittspridningen, säger Karin Tegmark Wisell.
Från den 1 september sänkte Region Sörmland åldersgränsen för egenprovtagning från 18 till 16 år.