Rosendal. Så heter platsen tillhörande Äleby gård på Ytterselö utanför Stallarholmen där ett utplacerat långbord blir gemensam nämnare för somriga matupplevelser. Det är en vacker, om än kylslagen majkväll, när premiärgästerna slår sig ner under ekens krona. I fjärran skymtar vilt.
– Det är essensen av Sörmland. När vi blev tillfrågade att vara med så valde jag och Jacob samma plats, oberoende av varandra, säger Patrik Arneke, kock och mathantverkare på Äleby.
Den Jacob han syftar på är gårdens ägare, tillika tredje generationen Högfeldt.
– Min farfar blev kär i platsen 1944. Han var jägare och förde in viltet. Vi har råvaran nära, dovhjort är huvudviltet och om alla är tysta så hör vi naturens röst, säger han.
Matupplevelsen "The Edible Country" lanserades nationellt 2019. I konceptets "gör det själv"-upplägg förses gäster – tillika blivande kockar – med en råvarukorg, redskap och specialframtagna recept ämnade att tillagas vid långbord i det fria. 2020 är det Sörmländsk premiär i samarbete mellan Stolt mat i Sörmland, kommuner och lokala aktörer. På de utvalda platserna, Ekeby våtmark i Eskilstuna, Nynäs slott i Nyköping och Äleby gård utanför Stallarholmen står det lokala i centrum. Varje bord har sitt unika tema. Älebys är inte helt otippat jakt och vilt.
– Varsågoda, chorizo på dovhjort i grönsaksgulasch, säger Patrik Arneke.
– Dovhjort är ett smakrikt kött men har inte en överdominant viltsmak. Gulaschen är het, man jobbar mycket med paprika och chili, chorizon underbygger smakerna.
Utöver "gör det själv" används borden för matupplevelser av olika slag. Patrik Arneke erbjuder säsongsanpassade restaurangbesök i Älebys regi.
– Det blir en exklusivare fem eller sjurätters där man tar ut svängarna i tillagning och råvaruval. Vi kommer självklart jobba med dovhjort och vildsvin, säkerligen ramslök och nässlor, mycket grönsaker från egna odlingar.
– Här kan vi visa vad Strängnäs och Sörmland kan leverera, säger Jacob Högfeldt och syftar på den samlade kompetensen kring bordet.
Solen tittar fram ovan de vida fälten. Gulaschen är uppäten, planer smids.
– Vi flyttar hit konceptet "Strängnäs pop-up dinner club". En middag i dag är en helhetsupplevelse och naturen tillför en ny dimension, säger Björn Eriksson på butiken "Den lokala maten" och nickar mot bordsgrannen Tobias Andersson på Edsbacka bistro.
Mitt emot sitter Maria Printz, grundare av bagerisuccén med samma namn. Hon verkar numera som konsult, har lämnat surdegsbrödet bakom sig och planerar för äppelodling på familjegården utanför Stallarholmen. Men först ska det ställas till med skogskalas tillsammans med Lasse Dahlén och Patrik Arneke. Konceptet heter "Tre kockar i Sörmland".
– Vi vill uppdatera vad ett kalas är, man kan kalasa tillsammans med naturen. Vår utgångspunkt är nära råvaror, alltid ultrasäsong, hantverk ut i fingerspetsarna – och lekfullhet!
Nyköpingsbordet har tema slott och Sörmlandsäpplen med en gourmetlunch komponerad av kocken Jonas Hammar. I Eskilstuna är placeringen Ekeby våtmark nära Retuna återbruksgalleria. Temat är hållbarhet och menyn vegetarisk.
Karolina Zander, destinationskoordinator på Strängnäs kommun tror på konceptet.
– Någon vill ha en självutvecklande upplevelse, en annan söker avkoppling och vill bli omhändertagen. Oavsett vilket ligger detta rätt i tiden.