Sedan Vårdförbundets övertids-, mertids- och nyanställningsblockad i regional vård trädde i kraft den 25 april har arbetsgivaren Region Sörmland beordrat medarbetare att jobba övertid eller mertid över 200 gånger. Det enligt det konfliktinstrument som heter skyddsarbete och som får användas av arbetsgivare i akuta fall där patienters liv behöver räddas.
Vårdförbundet på riksnivå hävdar att åtgärden missbrukas i hög grad och kräver skadestånd i vissa fall där skyddsarbete blivit ett brott mot de fackliga stridsåtgärderna. I Sörmland pågår förhandling kring 17 fall, där Vårdförbundet förklarat sig oenigt med regionen.
– Här anser vi inte att det handlar om skyddsarbete, utan bara om att regionen vill upprätthålla bemanningen på arbetsplatsen, säger Lena Lindh, ordförande för Vårdförbundet avdelning Södermanland. Hon tycker också att regionen slarvar med dokumentationen.
– Vi får för få uppgifter att gå på till varje tillfälle av beordrade skyddsarbete.
De 17 tillfällena, som hon är övertygad om blir fler, är fördelade på alla tre sjukhusen och på olika avdelningar.
– Det handlar om geriatriska avdelningen i Nyköping, röntgen i Katrineholm, kvinnokliniken och hjärtintensiven på Mälarsjukhuset, ambulansen på alla tre sjukhusen och ett antal ytterligare arbetsplatser. Högst troligt går alla dessa fall till tvisteförhandling.
Lena Lindh upplever inte att regionen gjorde mycket under varseltiden för att förbereda sig inför blockaden, och få sjukvården att fortsätta fungera så bra som möjligt under konflikten. Hon hade velat se exempelvis tillfälliga hopslagningar av avdelningar och en minskning av antalet vårdplatser.
– Man litar oerhört på att personalen ska ställa upp, ta extrapass och komma in på sina lediga dagar. Det är ju fullständigt ohållbart, och visar bara hur otroligt skör bemanningen på sjukhusen är. Hela organisationen har man byggt på att allt bara ska lösa sig tack vare lojala medarbetare som ställer upp och jobbar över.
– Det är så många avdelningar som inte är rätt bemannade. Överlag har sjukvården för få medarbetare. Är en kollega sjuk eller vabbar, ja då måste ju någon hoppa in extra. Och det är fullständigt bedrövligt att patienter får ligga på toaletter, och blir bortglömda.
Region Sörmland, genom patientsäkerhetsansvariga Marie Bennermo, gör en annan bedömning av läget så här långt in i konflikten.
– Vårt uppdrag är att säkerställa att vi erbjuder god och säker vård, och det gör vi genom att se till att det finns tillräckligt mycket personal till akut vård och till vård och behandling som inte kan vänta. I de 17 fall Vårdförbundet tar upp har vi gjort den medicinska bedömningen att resurserna som beordrats in behövts av den anledningen.
– Vi måste ha patienternas bästa för våra ögon. Men, vi får granska och se om vi ändå gjort en felaktig bedömning i enstaka fall. Det är ju inte konstigt att vi ser saker ur olika perspektiv, säger hon och tillbakavisar Vårdförbundets kritik om dåliga förberedelser.
– Vi har gjort noggranna risk- och konsekvensanalyser, och funderat ur olika perspektiv. Att stänga fler vårdplatser bedömer vi inte möjligt.
Än så länge har inte länets sjukhus tvingats ställa in planerade operationer på grund av konflikten.