Utmanande höst väntar hotellbranschen

Coronaviruset innebar ett totalt mörker för hotellbranschen. Slopade reserestriktioner och hemestrande har däremot fått gästerna att hitta tillbaka – men det är ännu långt kvar till hur läget var innan pandemin.

Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite Stadshotellet i Eskilstuna, Sarah Lagerbäck, vd för Best Western Hotell Statt i Katrineholm, samt Blommenhof hotell i Nyköping, hoppas på snabb återhämtning.

Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite Stadshotellet i Eskilstuna, Sarah Lagerbäck, vd för Best Western Hotell Statt i Katrineholm, samt Blommenhof hotell i Nyköping, hoppas på snabb återhämtning.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2020-08-08 04:45

I april minskade antalet gästnätter på hotell, campingar och vandrarhem med närmare 70 procent jämfört med samma månad förra året. Värst drabbades hotellen, med intäktstapp på 80 procent. För Scandic, som är nordens största hotelloperatör, sjönk beläggningsnivån i april till rekordlåga 6 procent för att därefter vända uppåt.

– Den där veckan när pandemin blev ett faktum glömmer jag aldrig. Alla våra konferensbokningar försvann i ett slag. Det kändes helt overkligt, säger Lena Groth, receptionist och ansvarig för bröllopsevenemang på Blommenhof hotell i Nyköping.

Sedan dess har hotellet med 72 rum, som nischat sig mot konferenser, ställt om och anpassat sig till läget.

– Redan vid valborg började bokningar från privatpersoner komma igång och för att möta riktlinjerna om distansering valde vi att begränsa utbudet till 50 rum. Det har fungerat bra och under sommaren har vi haft full beläggning nästan varje dag, säger Lena Groth.

Hon tror, liksom samtliga hotellchefer som tidningen pratat med, att hösten kommer att bli en tuff utmaning. Regeringens beslut om att förbjuda tillställningar och allmänna sammankomster med över 50 deltagare gör att de inte kan genomföra större fester, konferenser och mässor.

– Förhoppningen är att läget blir så pass bra att den begränsningen kan tas bort, säger Lena Groth.

Annica Åkerblad, hotelldirektör på Elite Stadshotellet i Eskilstuna, är av liknande uppfattning.

– Det är inte längre nattsvart som det var i tidigt i våras. Juli månad har varit över förväntan, men det är svårt att sia om framtiden. Jag känner mig ändå försiktigt optimistisk och tror att vi har det värsta bakom oss, säger hon.

Elite har 132 rum och konferenskapacitet för 500 personer. För dem har krisen inneburit ett kraftigt tapp från konferensgäster, men även från affärsresenärer.

– Krisen har fått oss att plocka fram flera kreativa idéer och nya lösningar. Vi jobbar hårt med attraktiva erbjudanden till privatresenärer och har bra samarbeten med såväl Sörmlandsturism som Parken Zoo, säger Annica Åkerblad.

Nu hoppas hon på ett vaccin mot viruset så att restriktionerna lättar och gästerna hittar tillbaka.

– Det vore skönt att sitta här om ett år och få säga: tänk hur det var under coronakrisen.

Sarah Lagerbäck, vd för Best Western Hotell Statt i Katrineholm, har sett kundstocken både förändras och krympa sedan coronakrisen bröt ut i början av mars.

– Luften gick ur totalt och marknaden nådde botten i april. Då hade vi också väldigt låga förväntningar inför sommaren, men det har inte blivit så illa som vi befarat.

Hotell Statt har 92 rum och nedgången har till stor del berott på att flera fester, bröllop och evenemang ställts in.

– Vi har fortfarande stadigt med yrkesfolk som bor på hotellet och det är tack vare att det pågår flera stora byggprojekt i kommunen. I sommar har dessutom fler hemmasemestrande barnfamiljer än tidigare bokat rum och det har till viss del vägt upp tappet i konferens- och affärsbokningar, säger Sarah Lagerbäck.

Hon ser med tillförsikt på framtiden och säger att krisen både kräver uthållighet och påhittighet.

– Det blir långsamt bättre, men det är från historiskt låga nivåer. Vi är glada att vi ändå har hälften av förra årets beläggningsgrad och under sommaren har vi kunnat återanställa medarbetare som permitterades i våras.

Hotellbranschen i Sverige

I februari 2020 låg beläggninggraden på landets hotell i snitt på cirka 58 procent, I Stockholmsregionen på cirka 72 procent.

2018 hade hotellen i Sverige totalt 39 515 192 gästnätter. 25 procent var från utländska gäster.

2018 sysselsatte hotell & restauranger 200 800 personer, vilket motsvarar 3.9 procent av totalt antal sysselsatta.

Turismens andel av Bruttonationalprodukten (BNP) låg på 2,6 procent 2018.

Norrmän och tyskar spenderade flest gästnätter i Sverige 2019.

Källa: Tillväxtverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!