Vaccination av fem- och sexåringar i Sörmland skjuts upp

På grund av brist på vissa barnvaccin i Sverige har landstinget i Sörmland beslutat att tillfälligt stoppa den påfyllnadsvaccinering som ges till fem- och sexåringar.

SÖRMLAND2015-09-14 10:57

Det råder en ökad efterfrågan på barnvaccin i hela Europa, vilket har orsakat bristen på påfyllnadsvaccin i Sverige. En uppskjuten vaccinering för fem- och sexåringar uppges inte innebära någon ökad risk för barnen att bli allvarligt sjuka i de sjukdomar som det finns ett barnvaccinationsprogram för, uppger Landstinget Sörmland i ett pressmeddelande.

Vaccinbristen i Sverige gäller i första hand det vaccin som används som påfyllnadsdos för fem- och sexåringar, och som innehåller vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio.

Om ett barn skulle smittas och exempelvis få kikhosta skulle det bli en lindrigare variant av sjukdomen. Barn som drabbas av kikhosta kan dock utgöra en risk för andra som är helt ovaccinerade, i synnerhet spädbarn.

I övrigt gäller att små barn som inte tidigare är vaccinerade kommer att vaccineras enligt programmet. Helt ovaccinerade barn och barn upp till ett år kommer att få sina tre doser av det viktiga grundskyddet mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio, hjärnhinneinflammation och hepatit B. Doserna ges normalt vid 3, 5 och 12 månader.

De fem- och sexåringar som nu får sin påfyllnadsvaccination uppskjuten kommer att kallas senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om