Under natten rapporterades fem viltolyckor in i Sörmland. Två i Strängnästrakten, två i Nyköpings kommun och en i närheten av Flen. I samtliga fall blev rådjur påkörda, men det finns inga uppgifter om personskador.
Viltolyckorna har sedan fortsatt under tisdagsmorgonen mellan klockan sex och åtta på morgonen rapporterades sju olyckor in. Ett rådjur på Överåsvägen i Strängnäs, ett vildsvin på länsväg 511 i Nyköping, en dovhjort på länsväg 771 i Nyköping, en älg på Ytterselövägen i Strängnäs, ett rådjur på länsväg 224 i Gnesta, ett rådjur till på riksväg 52 i Katrineholm och en hjort på länsväg 224 i Gnesta. Ett flertal viltolyckor rapporterades även in under måndagsmorgonen.
– Den här tiden på året är det många viltolyckor, det ser vi nu med flera olyckor under natten och morgonen. Det brukar gå upp i oktober och vi ser många viltolyckor under höstmånaderna, säger Dennis Johansson Strömberg, polisens presstalesperson.
I samtliga fallen under natten och morgonen klarade sig personerna i bilarna utan skador. Vid fyra av olyckorna fick jägare skickas ut för eftersök då djuren skadade sig och sprang från platsen.
– Från polisens håll vill vi att man tänker på hastigheten och vikten av att höra av sig till oss när det har hänt en viltolycka. Det är bra att vara extra uppmärksam i gryning och skymning när det är mörkt och sämre sikt, säger Dennis Johansson Strömberg.
Om man är inblandad i en viltolycka är man enligt lag skyldig att kontakta polisen om man kört på björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn. Man är också skyldig att markera ut platsen.
– Ringer man in till oss så hjälper operatören till och det finns mycket information på vår hemsida och på viltolyckssidor. Om man kör på vägar med mycket vilt så är det bra att veta vilka djur det gäller och att det klassas som smitningsolycka med bötesstraff om man inte rapporterar in olyckan, säger Dennis Johansson Strömberg.