Vägen tillbaka efter utmattning: "Själv varit i skiten"

Marie Nylén är nybliven diplomerad återhämtningsterapeut. Och hon vet vad hon pratar om. "Jag har själv varit i skiten".

Vägen tillbaka från utmattning inte är någon quick fix. Det säger återhämtningsterapeuten Marie Nylén som talar av egen erfarenhet. "När man har varit i det är det lättare att förstå och läsa av en annan människa".

Vägen tillbaka från utmattning inte är någon quick fix. Det säger återhämtningsterapeuten Marie Nylén som talar av egen erfarenhet. "När man har varit i det är det lättare att förstå och läsa av en annan människa".

Foto: Veronica Karlsson

Sörmland2020-08-22 15:36

Marie Nylén bjuder på te i Engelska parken. Men det är inte en tebjudning i traditionell mening som äger rum i trädkronornas skugga under en av sensommarens varmaste dagar. En guidad meditation har precis avslutats och stämningen i den tidigare så rofyllda lilla gruppen blir uppsluppen. Mellan skratt och tedrickande delges personliga upplevelser och insikter. 

– Meditation blir en fristad, du är här och nu i ditt andetag. Den ger ett inre lugn, säger Marie Nylén och tackar deltagarna.

Tisdagarnas morgonträffar i Åkers Styckebruk ingår inte i arbetet hon är i färd med att påbörja, nämligen det som återhämtningsterapeut. Men de skulle kunna göra det.

– Meditationen är en väg till läkning.

undefined
Rofyllt i Engelska parken i Åkers Styckebruk. "Meditation handlar om att släppa taget och stilla tankarna".

Den läkning hon pratar om är självupplevd. Året är 2017 när förskolläraren äntligen får hjälp. Då hade hon varit yrket trogen sedan tidigt 90-tal, till att börja med i huvudstaden, sedan i Södertälje. Efter familjens flytt till Mariefred arbetade hon där, i Nykvarn och slutligen i Strängnäs. 

– Under den tiden har jag varit med om fyra sjukskrivningar, fött barn och renoverat två hus. 

Stora barngrupper, tilltagande pappersarbete, arbetslag som inte passade ihop – listan på arbetsrelaterade orsaker till utmattningen kan göras lång.

– Jag har älskat mitt yrke, alltid gett 110 procent, aldrig sett omöjligheter. Tyvärr tog jag med jobbet hem. Sedan är jag mamma – jag har en sambo och vi hjälps åt – men det läggs på. 

Första sjukskrivningen, 2003, varade i tre månader.

– Sedan tyckte jag att jag var fit for fight igen. 

I stället var det bara början. Marie, som älskar skogen, sökte sig dit för återhämtning. Men promenaderna blev prestationsfyllda och avverkades så fort som möjligt.

– Det högg till i hjärtat, jag kände på riktigt att jag kommer dö. Jag fick stanna för att inte ramla ihop, säger hon och medger att det inträffade mörkades för sambon. 

Tillvaron präglades av ångest, magont och orkeslöshet. Andningen satt uppe i bröstkorgen. 

– Jag kämpade tills jag stupade. 

Först vid sjukskrivning nummer fyra, 2017, vände det. Vårdcentralläkaren lyssnade och tog henne på allvar.

– Jag fick svart på vitt – utmattningssyndrom – och kände en jättelättnad. Det var inte inbillning. Sjukdomen syns inte utanpå, allt sker på insidan. 

undefined
"Man brukar prata om kvinnor när det gäller utmattningssyndrom, men jag tror att det är minst lika många män som mår dåligt. Jag önskar att fler vågade be om hjälp", säger Marie Nylén.

Marie kände tacksamhet över att ha någon att prata med. Men det räckte inte. Hon behövde verktyg för att hjälpa kroppen att läka.

– Kunskapen kring andra former än samtal finns inte inom vården. 

Så småningom hittade hon kursen "yoga vid stress och utbrändhet" och de dagliga övningarna gav resultat.

– Det lagras knutar inombords, de behöver luckras upp. Till en början kunde jag inte läsa – jag, som alltid älskat att läsa. Men jag hade levt i stress i fjorton år, det tar tid.

Under läkningen fick hon upp ögonen för en utbildning till återhämtningsterapeut. Alla bitar föll på plats. Marie ville hjälpa andra.

– Det är mitt kall, ja, jag hör hur det låter, men det känns så. Jag vet hur det är att vara i skiten men det går faktiskt att komma tillbaka till ett liv i välmående. 

undefined
Acceptans, tillit och tacksamhet är tre ord som är viktiga för återhämtningsterapeuten. "Det handlar inte om något flum, det handlar om att du – i din karusell – ska hitta dig själv igen".

Efter ett och ett halvt års distansutbildning diplomeras hon i dagarna. Företaget WellnessByBalance är i upptaktsfasen och på kontorshotellet Träffpunkt Krutbruket, där företagare hjälps åt med kunskap och erfarenheter, bollas idéer.  

– Som återhämtningsterapeut tar jag reda på vad som är orsaken bakom orsaken. Fokus flyttas från att lösa problemet i det yttre till att titta inåt. Ofta är det inte "bara" stressen på jobbet, saker som ligger bakåt i tiden påverkar. Vad är det just du behöver för att må bra? Jag vägleder, men det är klienten som gör resan.

Förutom samtalsterapi ligger exempelvis meditation, mindfulness, stresshantering och basal kroppskännedom i verktygslådan.

– Det blir en personlig och till viss del andlig utveckling. Tre ord som är jätteviktiga för mig är acceptans, tillit och tacksamhet. Det handlar inte om något flum, det handlar om att du – i din karusell – ska hitta dig själv igen. 

Varför mår vi så dåligt?

– Vi jobbar häcken av oss, lever i sociala medier och lägger locket på. Vi stannar aldrig upp och bara är, säger hon och utstrålar det hon pratar om – värme, lugn och förmågan att vara innerligt nyfiken och inkännande på samma gång. 

Det är svårt att föreställa sig dig när det var som värst.

– Lustigt att du säger det. Vi pratade om det hemma i går. Livet var som ett skenande X2000 och jag blev sjuk. I dag har jag hittat mig själv.

Marie Nylén

Ålder: 52 år.

Familj: "Min sambo Kent och son Ville som stöttat till 100 procent".

Yrke: Återhämtningsterapeut, utbildad på Soulful Living. "Sex steg genomsyrade utbildningen: Acceptera, kapitulera, ta ansvar för det som hänt och din läkning, förlåt dig själv och din omgivning och lär dig lyssna på din intuition". 

Om tio år: "Är väletablerad i yrket. Folk vet att jag är duktig – usch, det lät självsäkert. Men inte omöjligt. Ödmjukhet och kärlek måste alltid finnas, annars går det åt pipsvängen." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!