Lennart Hedberg önskar att han kunde använda sig av p-skiva i Nyköping.
– Jag tror på det, det är smidigt. Jag bodde tidigare i Katrineholm där de har det systemet och det fungerade mycket bra.
I övrigt berättar han att han uppskattar de betalningsautomater som är papperslösa.
– Det är skönt att slippa gå tillbaka till bilen när man har betalt. I början hade jag problem med att förstå hur de automater med incheckning och utcheckning fungerar men har jag äntligen lärt mig, säger han.
Systemet med p-skiva finns i många svenska kommuner, bland annat i Strängnäs, Katrineholm och i Oxelösund – men inte i Nyköping och Eskilstuna.
– Det är ett politiskt ställningstagande och strategiskt val att låta de som använder parkeringarna betala för underhåll och skötsel. Annars skulle alla invånare få betala det genom skatten, säger Tommy Carlsson, gatuchef på Nyköpings kommun.
Hur mycket i skatteökning skulle det handla om?
– Det kan jag inte svara på.
Tommy Carlsson berättar att det i centrala Nyköping finns cirka 2 100 kommunala och cirka 500 privata parkeringsplatser. De totala intäkterna för parkeringsavgifterna i Nyköping under 2019 var 3,1 miljoner, enligt Jonas Andersson, sakkunnig vid Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Vad betalar kommunen för parkeringsbevakningen?
– Cirka 1,8 miljoner kronor, säger Carlsson.
– När vi tidigare, år 2010, gjorde en beräkning så jämförde vi intäkter från parkeringsautomater med underhåll- och driftkostnader och kom fram till att de inte täcker de utgifterna. Skulle vi inte ha de intäkterna skulle det innebära höjd skatt, säger Tommy Carlsson.
Nyköpingsborna Carina och Kristoffer Nord tycker inte likadant.
– Nej, jag tycker vi betalar alldeles för lite i parkeringsavgift – annars behöver vi ju betala det genom skatten, säger Carina Nord och trycker in 36 kronor, för 3 timmar, på värdeknapparna på parkeringsapparaten.
– Dessutom skulle jag aldrig komma ihåg att lägga p-skivan i framrutan, säger hon.
Kristoffer Nord däremot tycker att det skulle vara mycket enklare att använda parkeringsskiva och berättar att han alltid undviker att handla i centrala Nyköping för att det är så "bökigt" med parkeringsapparaterna. Istället väljer han att handla i ett köpcentrum utanför stan där det är gratis att parkera.
Göran Swensson arbetar på teknik och servicekontoret i Strängnäs och berättar att det där infördes parkeringsskiva i början på 2000-talet.
– Vi tycker det är ett bra och fungerande system. Det gör att vi får bra rotation på platserna, säger han.
Även i centrala Katrineholm användas p-skiva på kommunala parkeringsplatser.
Stefan Patana, arbetsledare på Stadsbyggnadsförvaltningen i Eskilstuna kommun, förklarar varför Eskilstuna inte inför p-skiva.
"För att parkeringssituationen ska fungera måste reglerna anpassas efter olika behov", svarar han i ett mejl.
Han fortsätter:
"Men i en stor stad som Eskilstuna är parkeringsbehoven ofta komplexa och parkering behöver vara tillåten dygnet runt. Då är parkeringsavgift ett sätt att skapa tillgänglighet."
Vilka intäkter hade kommunen för parkeringsavgifter för 2019?
"36 669 000 kronor", skriver Patana.
Han uppger att under samma period var den totala kostnaden för parkeringsbevakning drygt 4 miljoner.