En rapport från Region Sörmland visar att var sjunde fyråring i Sörmland, alltså 14 procent, led av antingen övervikt eller fetma 2018. Det är en minskning från året innan, då siffran låg på 15 procent.
– Vi har jobbat aktivt med att främja hälsosamma levnadsvanor för att minska antalet barn som drabbas. Samtidigt ska man komma ihåg att det resultat som visas kommer från nya fyraåringar, så det är inte samma barn som följs upp, säger Jennie Nimborg, vårdutvecklare för barnhälsovården Sörmland.
Trots minskningen ligger Sörmland fortfarande över det nationella genomsnittet.
– Riksgenomsnittet vi går på är från 2017, då det från 2018 fortfarande håller på att färdigställas. Då var det på 11,7 procent, och Sörmland låg över det både 2017 och 2018, berättar Jennie Nimborg.
En potentiell orsak är familjernas ekonomiska situation.
– Det man kan se är att barn som bor i områden med låg ubtildningsgrad och där ekonomin är sämre har en ökad risk att drabbas av fetma och övervikt. Sörmland är det län som har högst barnfattigdom i Sverige, så det kan vara en av orsakerna till att vi ligger över riksgenomsnittet.
Jennie Nimborg tror att lösningen finns i ett utbrett samarbete mellan flera olika aktörer.
– För att kunna ge tidiga insatser måste barnhälsovården samverka med till exempel föräldrar, förskolor, skolor och kanske till och med föreningslivet. Med gemensamma krafter kan vi förbättra situationen på sikt, menar Jennie Nimborg