Under 2015 ställdes 157 planerade brottmålsförhandlingar in vid Nyköpings tingsrätt, det motsvarar 18,9 procent av alla planerade rättegångar i brottmål.
Exakt hur mycket detta kostar samhället är svårt att säga. Riksrevisionen beräknade 2010 att genomsnittskostnaden för en inställd rättegång är 11 600 kronor. Det skulle motsvara 1,8 miljoner kronor i kostnader för Nyköpings tingsrätt.
Nyköpings tingsrätt ligger relativt bra till i statistiken, rikssnittet för inställda rättegångar är 22,2 procent. Av de 157 inställda rättegångarna är dessutom en hög andel, 42 förhandlingar, så kallade "dom på handlingarna". Det innebär att ett mål kan avgöras utan huvudförhandling och avser oftast trafikbrott som fortkörningar. Ett sådant fall kan snarare ses som en besparing.
– Det som är bekymmersamt är de rättegångar som ställs in på grund av bristande delgivning, att vi helt enkelt inte får tag på folk, säger Magnus Widebeck, lagman på Nyköpings tingsrätt.
Av alla inställda rättegångar i Nyköping förra året berodde 30 på bristande delgivning. På Eskilstuna tingsrätt, som hade 943 planerade förhandlingar förra året jämfört med Nyköpings 831, ställdes 76 rättegångar in av samma anledning. Magnus Widebeck är nöjd över de siffrorna.
– Jag tror att det är svårt att komma lägre än så, det måste jag säga.
Vissa tingsrätter har privatiserat delgivningsverksamheten och använder sig av företaget Svensk delgivningsservice. Men i Nyköping använder man sig uteslutande av polisen för att nå ut till åtalade och vittnen.
– Delgivningsverksamhet som bygger på polisen är mycket bättre, de har mer information om medborgarna än vad en privat verksamhet har, säger Magnus Widebeck.
På tingsrätten i Nyköping har varje mål en ansvarig handläggare och en domare, till skillnad från många andra tingsrätter där hela personalen delar på en stor hög med mål. Widebeck menar att det leder till att handläggarna känner ett större ansvar för att få saker gjorda, och att det i sin tur leder till att Nyköping står sig bra i statistiken.
Enligt Weyler Martin, rådman vid Solna tingsrätt och ordförande i övervakningsnämnden i Eskilstuna, finns det dock en annan förklaring.
– Mindre tingsrätter ligger oftast bra till. Bristande delgivning är i huvudsak en storstadsproblematik, det är mycket svårare att få tag på folk i Stockholm än vad det är i mindre orter som Nyköping och Katrineholm, säger han.