Var inte orsak till gräsbranden!

Det är hög brandrisk i Nyköping och runt om i Sörmland och det börjar märkas hos räddningstjänsten som rycker ut för att hindra gräsbränderna.

Sörmland2014-07-09 17:17

På onsdagseftermiddagen när solen hade gassat sedan morgonen kom larmet, det var ett gräsområde längs godstågspåret utanför Nyköping som brann. Branden hade startat precis väster om Väderbrunn vid gården Koltorp och hann sprida sig drygt två kilometer innan den kontrollerades. Räddningstjänsten fick kväva branden med handbrandsläckare och stålborstar när slangen inte räckte till.

– Det är kruttorrt runt Nyköping och Oxelösund och har varit det i flera veckor, säger insatsledare Benny Svensson i telefon medan han går längs tågspåret och kväver elden som pyr i gräset.

När det har varit torrt länge och när sommarvärmen slår till utfärdas olika nivåer av varningar av SMHI. Ofta är det den mänskliga faktorn som orsakar gräsbränder, och engångsgrillen är den stora boven i elddramat.

– Engångsgrillen är en riktig luring. De kan vara en brandfara upp till ett dygn och ska helst sänkas i vatten och låtas ligga kvar där. För även om du släcker med vatten kan kärnan i kolet vara varmt, säger Benny Svensson.

Information om brandrisken finns på SMHI, där det ligger en femdygnsprognos. De närmaste dagarna i Sörmland visar prognosen fortsatt hög risk och det kan utfärdas eldningsförbud. Enligt räddningstjänsten måste det regna i minst ett par dagar för att brandrisken ska minska.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om