Redan den första juli i år infördes en patientavgift av Region Sörmland på 100 kronor för digitala vårdbesök som omfattar både ljud och bild. Men trots det är besöken fortfarande avgiftsfria hos de digitala vårdjättarna, som exempelvis Kry och Min Doktor.
Från den första januari väntas avgifterna för primärvården ändras igen; 200 kronor för ett fysiskt besök och fortsatt 100 kronor för ett digitalt med ljud och bild. Om förslaget går igenom i regionfullmäktige är det först då som vårdjättarna räknar med att ta ut en avgift om 100 kronor. Att avgiften bör ligga på 100 kronor är något Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, förordat.
Flera digitala vårdjättar som Kry, Min Doktor och Doktor.se valde att etablera sig i Sörmland, samtidigt som det digitala besöket blev avgiftsfritt för patienten. I och med etableringen i länet har de följt Region Sörmlands patientavgifter. Samtidigt har patientens hemlandsting varit tvungna att betala till vårdföretaget för besöket.
Men att Sörmland haft avgiftsfria besök inom primärvården hävdar företagen vi pratat med inte inverkat på att de valde att etablera sig just här. De menar att patientavgifter i regel är någonting bra och att det leder till en jämlikare vård.
– Vi ser i grunden positivt på det. Vad vi eftersträvar är att det ska vara en enhetlighet och inga skillnader beroende på var man bor. Det ska vara en jämn konkurrens och rättvist för alla medborgare i Sverige, säger Henrik Kangro, medicinsk chef på Min Doktor.
Men om avgiften tidigare har varit noll kronor för alla i Sverige som sökt digital vård via er – då har det väl också varit jämlikt?
– Vi har nog inte sett införandet av patientavgifter som en kalkylerad oro. Vi etablerade oss här eftersom vi har ett förtroende för Sörmland, säger Henrik Kangro.
Kry är inne på samma linje och säger att det är positivt att Region Sörmland väljer att följa SKL:s rekommendation.
– För oss är det viktigaste att vi finns över hela landet och att det ska vara en jämlik och bra vård för alla, säger Linda Bengtsson, presstalesperson på Kry.
På vilket sätt leder patientavgifter till en bättre vård menar du?
– Det är regionerna själva som beslutar om patientavgifter. Därför hänvisar vi till regionens beslutsfattare för resonemang kring detta. Vi ser det som positivt att det blir en ökad harmonisering av patientavgifter i hela landet, i enlighet med SKL:s rekommendation.
Kan det finnas en risk att folk börjar gå till sin fysiska vårdcentral i stället för en digital om skillnaden mellan de olika avgifterna minskar?
– Det viktiga är att patienter så snabbt som möjligt får vård på mest lämplig nivå, på ett sätt som passar dem, och att det inte är patientavgiften som styr detta, säger Linda Bengtsson.
Fotnot: I en tidigare version av texten framstod det som att Region Sörmland först den första januari nästa år väntas införa en patientavgift för digitala vårdbesök. Det har alltså redan skett. Däremot har de digitala vårdföretagen valt att inte ändra sina patientavgifter förrän det nya beslutet är fattat. Vi beklagar felaktigheten.