Vårdköerna krymper – Sörmland bland de bästa i landet

Trots ett svårt ekonomiskt läge har Region Sörmland lyckats korta flera av sina vårdköer och ligger nu bäst till i landet inom vissa områden.

Yvonne Bolorin är nöjd över den hjälp hon fått, och med att vårdgarantin hållits i hennes fall.

Yvonne Bolorin är nöjd över den hjälp hon fått, och med att vårdgarantin hållits i hennes fall.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2024-09-24 04:43

Yvonne Bolorin haltar fortfarande lätt. Men hon kan gå utan hjälpmedel och säger att det är en lättnad nu, efter att ha opererat båda höfterna.

Och hon är inte bara nöjd med utfallet, utan även med att behandlingen genomfördes snabbt, inom tiden för den så kallade vårdgarantin.

– Jag är ett lysande exempel på när det fungerar bra, säger Yvonne Bolorin.

undefined
Yvonne Bolorin behöver ingra kryckor längre, och är glad över att fått så snabb hjälp med operationen.

Kötiden för få genomgå ett ortopedisk ingrepp i Sörmland var i juli kortast i Sverige, 59 dagar i genomsnitt. Även inom andra områden har regionen krympande och relativt korta kötider, enligt den senaste statistiken.

Den så kallade vårdgarantin innebär att den som behöver ett besök hos specialistvården ska få det inom 90 dagar, och att det därefter ska gå max 90 dagar till operation eller annan behandling. Mål som långtifrån alltid hålls. 

– Vi når fortfarande inte vårdgarantin i alla fall. Tittar vi på dem som står i kö för operation eller behandling, så ligger vi på 93 dagar och när det gäller nybesök till specialistläkare så har vi ett medel på 81 dagar, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson.

Det är betydligt bättre än rikssnittet.

undefined
Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Även till gynekologiska ingrepp har Sörmland kortast väntetid av alla regioner och när det gäller nybesök till hudspecialist, barnläkare och reumatolog ligger regionen också bra till.

Totalt sett ligger Sörmland på en fjärdeplats av alla regioner när det gäller väntetiderna till operation eller annan åtgärd.

– Det är ju relativt bra, men inte tillräckligt, säger Magnus Johansson.

Enligt honom har regionen lyckats korta köerna genom effektivare arbetssätt, men också genom att efter pandemin köpa vård av andra vårdgivare. Tack vare det kunde köerna kortas, vilket gör att det nu går snabbare att få vård även i regionens egen regi. 

Yvonne Bolorin hör till dem som blev erbjuden en operation utanför Sörmland, något hon är nöjd med.

Regionens ansträngda ekonomiska situation gör att personalneddragningar är att vänta, även inom vården. Frågan är vad som då händer med köerna.

– Tappar vi för mycket kapacitet så kommer väntetiderna bli längre, så är det, konstaterar Magnus Johansson.

Han pekar samtidigt på att långa köer inte bara innebär lidande för patienterna, utan att de också riskerar att bli dyra. 

– Vi behöver hålla en god tillgänglighet, för har vi inte det kommer patienter att vända sig till andra regioner och privata vårdgivare, det vill säga att vi kommer att få kostnader i alla fall, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!