Inför hyrstoppet i vården – så ska sjukhusen klara det

Om knappt två veckor träder Region Sörmlands anställningsstopp av hyrsjuksköterskor och övrig bemanningspersonal i kraft. Än saknas personal på minst ett 50-tal fasta tjänster och sjukhusen förbereder sig för att få verksamheten att gå ihop i vår. Ihopslagna avdelningar och färre vårdplatser blir konsekvensen.

"Målet är att max två procent av personalkostnaderna ska gå till hyrbemanning. Förra året var vi uppe i cirka åtta procent och hade vi låtit utvecklingen fortsätta hade vi säkert passerat tio. Det blir ohållbart." Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Sörmland är övertygad om att tiden är inne för att säga tack och hej till merparten av de inhyrda sjuksköterskorna, och bygga en långsiktigt hållbar arbetsmiljö till den egna personalen.

"Målet är att max två procent av personalkostnaderna ska gå till hyrbemanning. Förra året var vi uppe i cirka åtta procent och hade vi låtit utvecklingen fortsätta hade vi säkert passerat tio. Det blir ohållbart." Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Sörmland är övertygad om att tiden är inne för att säga tack och hej till merparten av de inhyrda sjuksköterskorna, och bygga en långsiktigt hållbar arbetsmiljö till den egna personalen.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2023-01-18 17:17

Den 1 februari ska Region Sörmlands verksamhet till allra största del bemannas av enbart egen personal, och år av skenande räkningar till bemanningsföretagen ska få ett slut.

De senaste tre åren har regionen haft mellan 80 och drygt 100 inhyrda medarbetare – de allra flesta sjuksköterskor och de flesta av dem på Mälarsjukhuset. Och för att hitta fast anställd personal till dessa tjänster har det gått åt åtskilliga hundra telefonsamtal, till tidigare anställda och till hyrpersonal, sedan beslutet om hyrstopp togs i november. 25 personer har nappat på regionens erbjudande hittills. 

Tillkommer gör 11 sjuksköterskestudenter på MDU som tar sin examen nu i januari och som regionen betalat studielön åt mot att de förbundit sig att jobba i länet.

– Det saknas några, ja. Dialoger fortsätter och vi hyser gott hopp om att kunna besätta tjänsterna under våren. Men under tiden behöver vi därför samverka och samarbeta över avdelningarna och tillfälligt minska antal vårdplatser på vissa enheter, förklarar hälso- och sjukvårdsdirektör Magnus Johansson.

undefined
Mälarsjukhuset och länets andra två sjukhus ställer nu om viss verksamhet för att klara sig på befintlig personal tills alla tjänster har fast anställda medarbetare. Bland annat ska fler patienter ges dagsjukvård för att slippa läggas in. Antalet vårdplatser minskas här och där och några avdelningar slås samman.

På Mälarsjukhuset slås geriatriska och strokeavdelningarna samman tills vidare och elva vårdplatser försvinner. Infektion- och lungmedicin blir av med sju vårdplatser och enheten Specialistsjukvård i hemmet, SSIH, får dra ned på verksamheten.

I Nyköping stängs tillfälligt sex vårdplatser på geriatriska avdelningen, fyra i den medicinska intermediärvården och 16 på psyk. På Kullbergska i Katrineholm försvinner fyra vårdplatser.

– Man kan alltid ifrågasätta tidpunkten, men jag tror att det hade blivit ännu sämre om vi väntat till hösten, eller till 2024. Någon gång måste vi börja och vi gör ju det här för att vi vill värna våra medarbetares arbetsmiljö, förbättra kontinuiteten, öka patientsäkerheten, för att vi hellre anställer medarbetare än hyr in till hög kostnad och för att vi vill ha kraft att utveckla den sörmländska vården.

Therese Lundin är chef för medicinkliniken Mälarsjukhuset, länets största klinik med cirka 450 medarbetare. Hon har full förståelse för att det finns oro bland personalen och att förändringarna får en stor påverkan på verksamheten, men även hon konstaterar att de måste göras.

undefined
"Möjligheten till vård minskar inte när vi flyttar ihop avdelningar, patienterna kan vara lugna. Vi gör förändringarna för bästa möjliga arbetsmiljö för personalen", garanterar Therese Lundin, verksamhetschef på Mälarsjuhusets medicinklinik.

– Vi vill ju fokusera och satsa på vår egen personal och deras kompetensutveckling. Det är klart det blir tufft, framför allt i februari, beroende på virusepidemiernas utveckling och på hur många som söker vård akut på sjukhusen. Men det är positiva sammanslagningar vi gör, de kommer att fungera väl. Vi samarbetar i hela regionen och tittar på patientens väg i vården och på nya arbetssätt.

– Lösningarna vi hittat ger möjlighet till att fler patienter ges dagsjukvård och slipper läggas in.

För pengarna regionen sparar på hyrpersonalen ska fler fast anställda rekryteras, sjuksköterskor och barnmorskor i den dygnet runt-öppna vården får höjd ob-ersättning och den anställda som lockar en ny medarbetare till Sörmland får rekryteringsbonus – vilket två personer redan fått ta del av.

Inom operation, anestesi och intensivvården behålls hyrsköterskorna tills vidare, och kvinnoklinikerna får behålla sina inhyrda barnmorskor. En klinik per sjukhus får också dispens med fem veckor åt gången för att täcka behovet av operationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!