Snö på väg mot Sörmland: "Häftiga vändningar"

Nu försvinner vårvädret och värmen för en längre tid framöver. Redan natten mot torsdagen blir det vintertemperaturer och snöfall i hela Sörmland.

Linus Karlsson, meteorolog SMHI

Linus Karlsson, meteorolog SMHI

Foto: Niklas Holm / SMHI

Sörmland2021-04-21 09:55

SMHI:s väderutsikter ser inte lovande ut för de som hoppats på att våren hade kommit för att stanna. Den soliga och fina helgen följdes upp med ordentlig vårvärme med sol några dagar. Men nu är det över för den här gången, snöfall drar nu in över Sörmland.

– Det blir häftiga vändningar till skillnad från den senaste veckan. Ett lågtrycksområde drar in från nordväst med ett stråk av nederbörd. I Sörmland blir det först och främst regn över sena kvällen som övergår till snö under natten, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Under torsdagen ska det fortsätta att snöa från och till.

undefined
Linus Karlsson, meteorolog SMHI

– Det kommer att hänga kvar under torsdagen. I och med barmark och varmt i marken smälter det undan först men om det snöar på under ett tag kan det lägga sig, framförallt på gräsmattor.

Till helgen blir det några grader varmare med en topp på cirka sex grader på dagarna.

– Nederbördsområdet rör sig vidare under torsdag kväll och i allmänhet ser det ut som uppehåll, eller lättare snöfall på fredagen. Men mest uppehåll, det finns stunder då solen kan skina på eftermiddagar eller kvällar då det blir mindre moln.

undefined
Snö på väg till Sörmland

Allt hänger samman med lågtrycksområdet från väst och den kyligare luften norrifrån.

– Det som vi ser är att den kyligare luften liggar kvar under de närmsta tio dygnen. Dock är det lite osäkrare för senare delen av perioden, förklarar Linus Karlsson och avslutar:

– Det är en årstid med svängningar, så här brukar det se ut i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!