Nu väntas högre temperaturer än vanligt. Värmen kommer att hålla i sig i flera dagar i rad och alla behöver tänka på att dricka mycket vatten. Men det är de mest sårbara grupperna som drabbas hårdast – äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn och gravida.
– Vissa saker kan vara viktiga att tänka på, som vätskeintaget och att man inte ska vänta på törstkänslan. Det är bra att undvika alkohol, kaffe och te som är vätskedrivande och därmed uttorkande, säger Florim Delijaj, chef- och allmänläkare på Region Sörmland.
Han berättar vidare att man helst ska undvika att träna utomhus under dygnets varmaste timmar.
– Då förlorar man ännu mera vätska och vätskebristen är den största riskfaktorn. Blodet blir tjockare vid vätskebrist och risken för blodproppar ökar.
Var ska man vistas ute i värmen?
– På stranden finns det vatten i närheten och att bada eller ta en kall dusch är det mest effektiva sättet att kyla ned sig. När det är som varmast bör man inte vistas i direkt sol utan under ett parasoll, säger Florim Delijaj.
Han menar att det även kan vara ett problem att vistas inomhus, om man inte har luftkonditionering. Vid 26 grader ökar hälsoriskerna inomhus och mer drastiskt för de sårbara grupperna. Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd ska bostadstemperaturen under sommarmånaderna inte vara högre än 26 grader, under en längre tid.
– Använd gardiner, persienner och vädra när det är svalt. Använd gärna löst åtsittande kläder av naturmaterial hellre än syntetiska, tipsar Florim Delijaj om.
Vistas man utomhus skyddar solskyddsfaktor mot att bli bränd av solen och risken för hudcancer minskar.
Muntorrhet och minskad urinmängd är tecken på vätskebrist och då är vätskeersättning ett alternativ, men att regelbundet dricka vatten är det bästa knepet för att förebygga vätskebrist. Att hålla sig sval är också bra eftersom svett gör att du förlorar vätska.
Vilka varningssignaler ska man vara observant på?
– Man bör vara uppmärksam på om man får en förhöjd kroppstemperatur, om pulsen och andningen ökar, yrsel och onormal trötthet. Om man tillhör en riskgrupp bör man vara extra uppmärksam för att eventuellt drabbas av värmeslag, säger Florim Delijaj.
Slutligen påminner han om att det är bra att äta mer frukt och grönt under varma dagar, eftersom de innehåller mycket vätska.
– Vätskebalansen är otroligt viktig, säger Florim Delijaj.