Värmen sätter fart på grödorna – och bönderna

På Hanebergs säteri utanför Eskilstuna håller man nu tummarna för att årets sommar innehåller lite mer regn och satsar på maltkorn.

­ Snart blir det fart på både spannmålsbönder och grödor, säger Michael Wahl.

­ Snart blir det fart på både spannmålsbönder och grödor, säger Michael Wahl.

Foto: Foto: Torsten Braf

Sörmland2019-04-17 05:03

Michael Wahl sår maltkorn på 130 hektar så snart vädret blir lite mer tillåtande.

– Vi måste vänta lite grand eftersom temperaturen i marken måste få en chans att komma upp till 7 grader.

Michael följer väderprognoserna med spänning och missar få uppdateringar. Just nu ser det ut som om värmen redan har infunnit sig, trots en kall natt till i måndags så förväntas vädret bli riktigt trevligt till påsken.

­– Det talas om 14 grader varmt och det sätter garanterat fart på både grödor och spannmålsbönder, säger Michael Wahl.

Nu är inte maltkorn allt man satsar på på Haneberg. Här finns jordytor som redan är sådda sedan länge – 80 hektar höstvete och 30 hektar höstraps som man hoppas mycket på.

I dag ser det lovande ut i alla fall.

– Det är lite snömögel på ett par ställen, men det är absolut ingen fara.

Gödningen av åkermarkerna är redan klar, men vårsådden får alltså vänta ett litet ögonblick. Michael Wahl menar att man normalt sett är lite senare med våren här ute än i många andra delar av Sörmland.

Vi befinner oss i en del av geografin där flera kalla stråk går tvärsöver markerna.

– Det ser inte alls ut hos oss som det gör i exempelvis Jäder eller Barva, där man säkert redan är i gång med vårsådden.

På frågan varför just maltkorn lyder svaret att det är sjätte eller sjunde året man gör samma satsning.

– Jag tror att det kan löna sig ganska bra, men det gäller att få den korrekta proteinhalten på malten. Nivån av protein ska helst ligga exakt mellan tio och elva procent.

En stilla bön riktas till vädrets makter att inte skapa en sommar till som den i fjol.

– Jag vet hur många semesterfirare njöt i fulla drag av det fantastiska vädret, men för vår del var det förstås en... ja, en katastrof är väl inget överord direkt.

Michael Wahl understryker att den värsta smällen fick djurägarna ta. Jordbrukarna kom inte lindrigt undan, men i jämförelse med alla dem som håller djur var det inga stora problem.

– Finns det inget foder så finns det inget foder, och det här medförde förstås att köerna till slakterierna blev fruktansvärt långa.

I stort sett lika illa gick det för alla dem som är beroende av att få komma ut i skogen och fälla träd. Michaels sambo jobbar med skogsmaskiner och fick i fjolårets sommar i stort sett hela säsongen spolierad.

– Hon kunde förstås chansa och åka ut, men det var på egen risk i så fall och hade hon startat en skogsbrand så hade hon fått stå för den helt själv. Det går ju inte.

En sommar med alldeles lagom mycket värme, och lika lagom mycket nederbörd.

– Törs vi hoppas på det?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!