Stora mängder PFAS i fisk från sörmländsk sjö

Fisk från sjön Näsnaren i Sörmland innehåller stora mängder miljögift. Allmänheten uppmanas nu att undvika att äta fisk från sjön. Andra sjöar i länet får godkänt.

Abborre från sjön Näsnare, i nordvästra Katrineholm, är inte att rekommendera.

Abborre från sjön Näsnare, i nordvästra Katrineholm, är inte att rekommendera.

Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Sörmland2023-05-31 20:48

PFAS-ämnen används för att stöta bort fett, smuts och vatten. Det hittas bland annat i funktionskläder, stekpannor och brandskum. PFAS bryts inte ner, utan lagras i både miljön och levande organismer. Ett av de mest kända PFAS-ämnena är PFOS, som misstänks vara cancerframkallande och ha negativa effekter på reproduktionsförmågan.

Under hösten har Länsstyrelsen i Sörmland analyserat fisk från 20 olika sjöar och vattendrag i länet. Från varje vattenförekomst samlades mellan 14-21 abborrar in. Projektet har finansierats med EU-pengar. Resultatet visar att fisken från sjön Näsnaren nordväst om Katrineholm överskrider gränsvärdet för PFOS, både i muskel- och levervävnad. Tilläggas bör att den fisk som provtagits i undersökningen inte klassas som matfisk då de är för små i storlekarna. Vilka halter som finns i matfisken är därför oklart, enligt Länsstyrelsen. 

undefined
Fisken i Näsnaren innehåller höga halter miljögift.

Sjön Näsnaren i nordvästra Katrineholm var den enda sjön där halten av PFOS överskred miljökvalitetsnormen, som ligger på 9,1 mikrogram PFOS per kilo fiskmuskel. Där uppmättes 23 mikrogram per kilo våtvikt. Det näst högsta värdet uppmättes i Östra Hjälmaren (6,3 mikrogram per kilo våtvikt). Lägst halt PFOS påträffades i Bruksdammen (0,21 mikrogram per kilo våtvikt)

Till följd av de höga halterna att PFOS i Näsnaren uppmanar Länsstyrelsen till försiktighet.

– Vi vill uppmana allmänheten till att, om det är möjligt, begränsa ett regelbundet intag av eller helt avstå från att äta fisken från Näsnaren, säger Mia Sklenar, projektledare på Länsstyrelsen i Sörmland. 

undefined
Jenny Herbertsson, miljöstrateg och vattensamordnare på Katrineholms kommun.

– Vi vet sedan tidigare att Näsnaren har höga värden av miljögiftet PFAS. I dagsläget vet vi dock inte vad de uppmätta halterna i fisk innebär för människors hälsa, men vår rekommendation är att undvika att äta fisk från Näsnaren, säger Jenny Herbertsson, miljöstrateg och vattensamordnare på Katrineholms kommun. 

Rekommendationen kommer även att förtydligas på plats med hjälp av skyltar. 

Länsstyrelsen gör bedömningen att fortsatta undersökningar är nödvändiga för att utreda källan till de höga värdena.

– I samarbete med Katrineholms kommun kommer vi att genomföra en riktad provtagning, så kallad källspårning, för att spåra föroreningen tillbaka till utsläppskällorna, och nästa steg blir att begränsa ytterligare tillflöde av PFOS, säger Mia Sklenar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!