Veterinär skrev ut medicin utan undersökning – häst dog

En veterinär i Sörmland skrev bland annat ut stora mängder läkemedel utan att undersöka djuren innan. Nu anmäls hen av länsstyrelsen.

Veterinären ska bland annat under en tvåårsperiod skrivit ut flera stora förpackningar Fenylbutazon till hästar, utan korrekta undersökningar. Bilden på hästarna är tagen i ett annat sammanhang.

Veterinären ska bland annat under en tvåårsperiod skrivit ut flera stora förpackningar Fenylbutazon till hästar, utan korrekta undersökningar. Bilden på hästarna är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2023-08-11 04:45

Bristerna i veterinärens rutiner uppdagades först av länsstyrelsen i ett annat län efter att Fenylbutazon, ett smärtstillande och antiinflammatoriskt läkemedel, skrivits ut till hästar – utan undersökning. När länsstyrelsen efteråt kontrollerade det hela var en av hästarna i så dåligt skick att den behövde avlivas omgående.

Ärendet lämnades sedan över till Länsstyrelsen i Södermanland, där veterinären är folkbokförd. I november 2022 utfördes en tillsyn på veterinären. Resultatet blev att hen brustit i sin yrkesroll på 14 punkter, bland annat hantering av läkemedel och journalföring.

I februari skrevs ett föreläggande med krav på åtgärder från veterinären och nu anmäler länsstyrelsen hen till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård. Nämnden har mandat att besluta om erinran, varning, prövotid eller återkalla en persons legitimation. 

undefined
Länsstyrelsen i Södermanlands län skickade den 2 augusti in en anmälan om veterinären till Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård.

– Det står tydligt i lagstiftningen att veterinären ska undersöka djuret och ha god kunskap om djurhållningen innan man föreskriver ett läkemedel. Att göra det utan att ha den kunskapen innebär att djuren kan bli lidande vid felbehandling, säger Sörmlands länsveterinär Christina Nyman.

Hon var med och fattade beslutet om att anmäla och tycker att fallet sticker ut i antalet punkter som veterinären kritiseras på.

Bland dem finns att veterinären skrivit ut stora mängder av både antibiotika och avmaskningsmedel, något som kan leda till ökad resistens hos bakterier och parasiter.

undefined
"Förskrivningen har lett till långvarigt och svårt lidande", skriver länsstyrelsen. Bilden på hästarna är tagen i ett annat sammanhang.

I anmälan står: "Länsstyrelsen bedömer att förskrivningen av Fenylbutazon har lett till långvarigt och svårt lidande för flera hästar som hade kunnat förhindras om (veterinären) hade undersökt hästarna i samband med förskrivningen."

Veterinären ska inte heller ha journalfört läkemedel eller fyllt i hästpass på korrekt sätt, vilket bland annat medför en risk för att djur som fått medicinsk behandling slaktas för livsmedelsproduktion och förtärs av människor.

– Om det hade varit hund eller katt är det klart att risken för lidande är lika stor, men när det gäller häst är det extra viktigt att livsmedelsaspekten tas med, säger Christina Nyman.

Veterinären bestred flera av punkterna i länsstyrelsens kritik och vände sig till Förvaltningsrätten för att få sin sak prövad. Bland annat förklarar hen utskrivningen av stora mängder medicin med att de små förpackningarna var slut och att det var ett akut läge. Överklagan avslogs i juli och efter det gjordes anmälan till Ansvarsnämnden.

undefined
Veterinären ska bland annat ha skrivit ut stora mängder antibiotika och avmaskningsmedel. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!