"Vi ska göra allt för att snabba på proceduren"

Khaled Hariri är ögonläkare och hans fru Ruwaida Fashtaki hudläkare. Båda är flyktingar från Syrien. Nu bor de i Eskilstuna och längtar efter att få börja arbeta inom sina yrken.

Läkarmingel MA1.jpg

Läkarmingel MA1.jpg

Foto:

Sörmland2016-03-10 09:50

Precis som många andra nyanlända med sjukvårdsbakgrund hade de kommit till onsdagskvällens mingel på Mälarsjukhuset. Kvällen var ett sätt för landstinget att presentera sig och försöka locka de nyanlända att stanna kvar inom den sörmländska vården.

– Vi ska göra allt vi kan för att snabba på proceduren och underlätta er etablering här, försäkrade landstingsdirektör Jan Grönlund, en ur landstingsledningen som fanns på plats.

Khaled Hariri fick nyligen sin syriska läkarutbildning godkänd av Socialstyrelsen. För honom är det angelägnaste just nu att hitta en vårdenhet som kan ta emot honom för provtjänstgöring.

– Jag måste göra sex månaders provtjänstgöring, varav två som ögonläkare, för att få svensk läkarlegitimation, sa han. Nu hoppades han hitta någon i mingelvimlet som kunde lotsa honom rätt.

Landstinget har också satsat på flera sätt för att hjälpa de nyanlända till arbete.

– Vi har förstärkt vår HR-funktion. Det finns personal som arbetar heltid med just de här frågorna, sa Jan Grönlund.

Dessutom finns numera en ekonomisk morot. Vårdenheter som åtar sig att ta emot en utländsk kollega för provtjänstgöring under handledning får en ersättning på mellan 9 000 och 10 000 kronor i månaden för detta. Kostnaden delas mellan landstinget och Arbetsförmedlingen.

Men Jan Grönlund påminde samtidigt om att landstinget inte är ensamt om att bestämma i frågan.

– Vi måste komma ihåg att det här handlar om yrken med legitimationskrav. Det är extremt viktigt att allt blir rätt och den granskningen är Socialstyrelsens ansvar.

– Men jag vet att både Socialstyrelsen och regeringen har skjutit till resurser för att korta handläggningstiderna.

Utöver företrädare för landstingsledningen fanns även flera vårdcentralschefer på plats. Det gjorde även representanter från Läkarförbundet, Vårdförbundet och Arbetsförmedlingen.

Efter en timmes föredragning fick de inbjudna äntligen chansen att själva visa upp sig och sina kvalifikationer. Förhoppningsvis kunde åtminstone några av dem knyta kontakter som på sikt kan leda till ett jobb inom den sörmländska sjukvården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om