"Fåglarna blir extremt sjuka" – så drabbas människor

Alla kommuner i Sörmland ligger i riskzon för att drabbas av fågelinfluensa. Även människor kan insjukna.

Vilda fåglar är de största smittbärarna av fågelinfluensa.

Vilda fåglar är de största smittbärarna av fågelinfluensa.

Foto: Magnus Grimstedt

Sörmland2024-02-11 07:23

Människor kan bli sjuka i fågelinfluensa, men det är väldigt ovanligt. Symtom en människa kan få vid fågelinfluensa liknar enligt Vårdguiden 1177 vanlig influensa, som feber, hosta, huvudvärk och infekterade ögon. 

SN har pratat med Karin Rejnö, länsveterinär i Sörmland. 

Eftersom fågelinfluensan främst sprids av vilda fåglar, finns det någon risk med att befinna sig bland fåglar i naturen eller på stan? 

– Man ska vara försiktig när man hanterar döda fåglar. Man ska gärna ha handskar på sig, tvätta händerna efteråt och sådär. Har man kommit i kontakt med avföring från fåglar är det viktigt att man tvättar händerna ordentligt.

Skulle en människa misstänka tecken på fågelinfluensa är det bäst att prata med smittskyddsläkaren eller Folkhälsomyndigheten. 

undefined
Råkar människor komma i kontakt med döda fåglar eller en fågels avföring löper de större risk att smittas. Då är det extra viktigt att tvätta händerna.

Hur märker man när en fågel är sjuk? 

– Om man har höns som värper ägg kan man plötsligt få en minskad äggproduktion. Äggskalet kan också få en mjukare konsistens. Alla drabbade fåglar blir väldigt hängiga, slutar äta och en del kan dö innan man hinner se tydliga symtom – så fåglarna blir extremt sjuka. Dessvärre bidrar influensan till hög dödlighet, där 50–100 procent av insjuknade fåglar dör.

Finns det någon generell inkubationstid vid fågelinfluensa? 

– Inte som jag kan ge dig så, på rak arm. Men generellt så blir drabbade fåglar väldigt plötsligt sjuka.

På vilda fåglar kan man även se neurologiska symtom, berättar Karin Rejnö:

– De kan få problem med balansen, kanske gå runt i cirklar eller vingla – vilket tyder på att nervsystemet inte fungerar som det ska. Även luftvägar och matsmältningen kan drabbas. Det är en väldigt allvarlig sjukdom med många olika symtom. 

Upplever man att ens fåglar fått symtom ska man direkt tillkalla veterinär. Misstänker veterinären fågelinfluensa kommer Jordbruksverket kontaktas – som i sin tur tar beslut om flocken behöver avlivas eller inte. 

undefined
Lokalproducerade ägg från höns i Björkvik.

Hur ser det ut angående kyckling och ägg man kan köpa på affären? 

– Skulle en besättning av kycklingar eller värphöns bli drabbade kommer inga produkter från de djuren att gå vidare till konsument. 

Är det någon skillnad ifall livsmedlet inte är producerat i Sverige? 

– Det skulle jag inte säga. Livsmedelsproduktionen är så kontrollerad så att det bara befinner sig säkra livsmedel på marknaden i dag. Då det är en såpass allvarlig sjukdom hinner fåglarna bli sjuka eller avlida redan innan de slaktas, säger Karin Rejnö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!