– Det är värdefullt för oss att få in de här rapporterna. Då kan vi föra in dem i sjökortet så andra slipper åka på grund i framtiden, säger Niklas Hammarkvist, nautisk redaktör på Sjöfartsverket.
Fram till förra året fanns det ett okänt grund i anslutning till farleden mellan västra Stendörren och Oxelösund. Grundet fanns strax utanför 3-metersdjupkurvan söder om ön Tofta. Grundet har nu förts in i sjökortet och 3-metersdjupkurvan har utökats. Allt tack vare att en man vid namn Ulf Suhr rapporterade sin iakttagelse. Hans tips blev också vinnande i kategorin fel i sjökortet i tävlingen Ökända grund som Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Stockholmradio arrangerar för tredje sommaren i rad. Tävlingen pågår fram till den 30 september och syftet är att öka sjösäkerheten.
Närmare 270 tips har kommit in under de två föregående åren. Cirka 100 av dem har resulterat till ändringar i sjökortet. Niklas Hammarkvist räknar till att elva tips rapporterades in förra året i farvatten mellan Trosa och Oxelösund.
– Ett ledde till att vi ritade in en bränning vid östra Sackholmen, säger han och förklarar att en bränning är ett grund som ligger precis vid vattenytan och som syns tydligt där sjön bryts av vid vågorna.
Även andra värdefulla tips kommer ni.
– Vi får in rapporter om bryggor eller kraftledningar och utmärkningar som att en prick försvunnit på kartan. Ibland får vi in rapporter på öar som inte funnits men som ändå finns med på sjökortet, säger Niklas Hammarkvist.
Cirka 45 procent av det svenska havsområdet är sjömätt med moderna metoder. Men stora ytor i de svenska skärgårdarna är inte sjömätta sedan andra halvan av 1800-talet och tidigt 1900-tal. På den tiden använde man sig av handlod och positioneringen var inte så exakt. Det innebar att man inte hittade alla grund som finns i skärgården. Båtfolk som har koll på sina farvatten ger på så vis ett extra vakande öga till arbetet med att göra sjökorten bättre.
– Tidigare tillverkades sjökort med tryckplattor. Det kunde komma små dammkorn med på dem och då kunde dammkornet bli kvar vilket resulterade att det blev en liten ö där eftersom man inte vågade ta bort det. Men liksom allt också förändras rättas det till i efterhand då vi nu kan plocka bort det efter att vi gör en felanmälan.