Vingåkersborna skänker mest per person

Hittills har insamlingen till Världens barn gett 61,4 miljoner kronor. Vingåkersborna har skänkt mest pengar per invånare i länet.

Birgitta Bergström i Vingåker är en av många sörmlänningar som skramlat med bössorna.

Birgitta Bergström i Vingåker är en av många sörmlänningar som skramlat med bössorna.

Foto: Anna Mi Skoog

Sörmland2019-10-07 14:29

Världens barn är Radiohjälpens insamlingskampanj. Insamlingen sker i samarbete med SVT, SR och en rad biståndsorganisationer. I och med helgens gala, som sändes på tv, passerades också kulmen för årets insamling.

Sörmlänningarna har tillsammans samlat in 1,6 miljoner kronor, vilket motsvarar 5:55 kronor per invånare.

Vingåkersborna har samlat in 19:80 kronor per invånare, vilket är mest pengar per invånare i länet. 

Resultatet glädjer Birgitta Bergström, en av eldsjälarna bakom insamlingen i Vingåker. Insamlingen på orten har inbringat sammanlagt 181 311 kronor.

– Så mycket har vi aldrig samlat in. Någon gång har vi legat över tio kronor per person. Men det här är otroligt, säger hon.

Second hand-butiken skänkte en större summa i år.

– Vi har också fått in väldigt mycket gamla pengar. Vi har till och med fått in fyrkantiga hundralappar. Det handlar om väldigt mycket pengar.  

På andra plats kommer Gnesta med 11:34 kronor per invånare, följt av Eskilstuna på tredje plats med 7:60 per invånare. Eskilstuna placerar sig samtidigt på andra plats bland landets storstadskommuner. 

På fjärde plats kommer Strängnäs med 5:54 kronor, på femte plats hamnar Katrineholm med 4:28 kronor och på sjätte plats ligger Nyköping med 2:04 kronor per invånare.

Invånarna i Flen, Oxelösund och Trosa har skänkt 1:70, 1:55 och 1:13 kronor per invånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!