"Jag har aldrig röstat på Socialdemokraterna"

Ett drygt ett halvår vid makten. Jonas Lindeberg (Vård för pengarna) tycker att de redan gjort avtryck, men konstaterar också att det är väldigt mycket möten. Nu berättar han öppenhjärtigt om partiet är toppstyrt, hur sjukvården blöder ekonomiskt, hur 250 miljoner kronor ska sparas och att pappa OS-generalen inte kommenterat hans politik.

26 maj 2019 08:58

Solen gassar och gräset utanför Vita huset, region Sörmlands centrala administration, är decimeterhögt. Är det en besparing som Vård för pengarna ligger bakom? Nej, säger Jonas Lindeberg och skrattar, men tillägger att man som politiker får en mycket större förståelse för hur saker fungerar och att det inte är lika lätt att kritisera och klaga när man själv har makten.

Vård för pengarna har efter bara drygt fyra år inom regionpolitiken blivit näst störst. Nästan 34 000 sörmlänningar valde att rösta på partiet vid senaste valet. Socialdemokraterna tappade över sextusen röster, deras tapp måste ses som ett missnöje, ändå valde Vård för pengarna att liera sig med dem och Centerpartiet.

Det finns röster som menar att Jonas Lindeberg har förflutet inom S och därför var valet givet. Men så är det inte, hävdar han.

– Jag har aldrig röstat på Socialdemokraterna. I den här konstellationen får vi igenom mest av vår politik, som besparingar inom politiken och centrala administrationen. Vi har ett bra samarbete, säger Jonas Lindeberg, som uppger att man nu sparar femton procent mer på politiken än tidigare.

Han säger att den siffran har man kommit fram till genom att jämföra politikens budget nu mot tidigare.

Jonas Lindeberg är partiets självklara frontfigur.

När tidningen vill ha en kommentar om något ämne hänvisar ofta dina partikamrater till dig.

Är partiet toppstyrt?

– Jag är partiets ordförande, men vi är en demokratisk förening där årsmötet väljer ordförande. Vi har många som inte är så vana vid media, men man får absolut svara för sig själv, det finns ingen munkavel.

Trots att partiet sitter vid makten brottas sjukvården fortsatt med brist på vårdplatser och personal, samtidigt tornar en allt bittrare ekonomisk situation upp sig. Region Sörmland kan tack vare försäljningar av aktiefonder redovisa plusresultat, men sjukvården blöder.

Vård för pengarna, S och C tillförde 500 miljoner kronor till sjukvården, men det räcker inte. Personalkostnaderna ökar, utomlänsvården ökar, medicinkostnaden ökar. Dessutom ska region Sörmland spara 250 miljoner kronor på två år, enligt det budgetunderlag som tagits fram.

Jonas Lindeberg säger att man inte vill höja skatten och att skatten i Sörmland är lägst i landet. Han vill "vända på alla stenar" för att se var man kan spara pengar och inte dra i någon "nödbroms".

– Vi är på väg in i en positiv trend med fler anställda. Vi kan minska hyrpersonalkostnaden, och mer köpt vård kan vi ta hem. Där kan vi minska kostnaderna.

Han kan tänka sig att återinföra en avgift för besök inom primärvården (vårdcentralerna).

Jonas Lindeberg säger att han aldrig kommer att bli heltidspolitiker. Han arbetar i genomsnitt en dag i veckan som läkare på medicinkliniken vid Nyköpings lasarett. Han tycker att det är bra att ha en fot i yrkeslivet och inte hamna i "en politisk bubbla".

Det politiska arbetet kan många gånger vara fruktlöst, menar han.

– Det är mycket möten, en del är konstruktiva andra är det inte.

Vad tycker pappa Stefan Lindeberg, tidigare svensk OS-general, om ditt politiska engagemang?

– Jag vet inte.

Här kan skatten höjas

Skattesatsen för region Sörmland är 10,83 kronor per intjänad hundralapp. Östergötland har i år 10,70, Halland 10,82, men i båda fallen är det aktuellt med en höjning. I Stockholm är skattesatsen 12,08 kronor.

Region Sörmlands kostnad för inhyrd personal landade för fjolåret på 250 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo