För en tid sedan skrev vi om Frida som nekas sjukersättning, trots att hennes läkare i flera intyg till Försäkringskassan konstaterat att hon saknar arbetsförmåga. Men avslagsproblematiken är mycket större än så. Förra året fick 5 500 personer sjukersättning, en siffra som aldrig tidigare har varit så låg. Totalt fick sju av tio som ansökte om ersättningen avslag.
Det har fått Håkan Odeberg, specialistläkare vid habiliteringen i Sörmland, att reagera starkt.
– De senaste två åren har jag ägnat halva arbetstiden åt myndighetens avslag. Flera av mina patienter har fått rätt i Förvaltningsrätten och Kammarrätten, men ska de verkligen behöva ha anhöriga som orkar driva dessa ärenden vidare? Alla har inte den möjligheten, säger han.
När vi träffar honom på hans kontor vid Vårdcentralen Ekensberg i Nyköping visar han upp flera oidentifierbara läkarutlåtanden som skickats till Försäkringskassan. Trots att det i samtliga skrivningar står klart och tydligt att patienterna helt eller delvis saknar arbetsförmåga har myndigheten gjort avslag.
– De säger att de följer lagen, men enligt lagen ska en person ha rätt till sjukersättning om arbetsförmågan bedöms som stadigvarande nedsatt med minst 25 procent i förhållande till hela arbetsmarknaden. Det inkluderar även skyddat arbete och om de olika vägarna till rehabilitering är uttömda. Trots att jag gjort dessa bedömningar väljer Försäkringskassan att inte lyssna.
Enligt Håkan Odeberg är det ofta som myndigheten vill ha kompletteringar, trots att det redan finns svar på deras frågor i det första utlåtandet.
– Även om jag gör en komplettering har Försäkringskassan redan bestämt sig för ett nytt avslag. Den kunskap jag fått genom mina 40 år i yrket ifrågasätts och de tror sig veta bättre. Men vi ska komma ihåg att det är dessa handläggare och beslutsfattare som inte har någon medicinsk kunskap.
Enligt honom har det skett en förskjutning mellan sjukvården och Försäkringskassan de senaste åren.
– Jag kan förstå att myndighetsutövning måste bygga på juridiska principer. Men tidigare har det funnits en anda av samförstånd och dialog mellan sjukvården och Försäkringskassan, som jag upplever till stora delar gått förlorad.
Varför tror du att myndigheten gör fler avslag än tidigare?
– Förutom det jag sagt tror jag att det handlar om ekonomiska direktiv och att det finns en motsättning mellan Socialdepartementet och Finansdepartementet.
Vad tänker du om att handläggaren i Fridas fall anser att det är sjukvårdens ansvar att ta hand om personer som vill avsluta sitt liv?
– Det visar på en oerhörd brist på kunskap och inlevelseförmåga. Att bli bekräftad för den människa man är och med de svårigheter man har är ett grundläggande mänskligt behov, liksom en tryggad försörjning. Har inte människor sina grundläggande behov tillgodosedda står vården maktlös, säger Håkan Odeberg.
Andreas Pettersson är områdeschef på Försäkringskassan. Han säger att myndigheten inte driver någon agenda, men att lagen gör att det är svårt att få sjukersättning.
– Vi ifrågasätter inte läkarutlåtanden då de är en viktig del av underlaget, men vi gör en försäkringsmedicinsk bedömning utifrån gällande lagstiftning. Vi har påtalat för regeringen att lagstiftningen är tuff och de är medvetna om att den behöver ses över. Men vår ambition är så klart inte att våra beslut ska leda till någons ohälsa, säger han.