SMHI varnar: Risk för kraftig åska

Kommande dagar varnar SMHI för regn och kraftig åska i stora delar av landet. Till veckan beräknas temperaturen i Sörmland ligga runt 18­-21 grader med inslag av regnskurar.

6 augusti 2019 18:02

Till helgen varnar SMHI för hög åskaktivitet på flera platser i landet och den kommande veckan då många kommer tillbaks från sin semester siar SMHI om ett varierat väder med förekommande skurar.

– I början av veckan blir det högst troligen regn som varvas med soliga stunder. Värmen håller i sig söderut, medan temperaturen i Sörmland och Stockholmstrakten ligger på runt 18-21 med inslag av regn, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog.

Högsommarvärmen uteblir men vädret ser fortfarande ut att bli varmt på många håll i landet. Trots att juli månad slår alla värmerekord blir sommaren inget rekordår.

– Allmänt var det fler dagar med lägre temperaturer. I sommar har förekommit perioder både med ordentlig värme och dagar då det inte varit lika varmt. Förra sommaren var både extremtorr och varm. Vi kan framöver i och med klimatförändringarna förvänta oss att se fler exceptionellt långa perioder med höga temperaturer. Det är ett faktum att vi går mot varmare tider, säger Marcus Sjöstedt.

Vädret i juli

Senast temperaturerna var så höga i juli var 2016 då El Niño hjälpte till att höja gradantalen. Den genomsnittliga globala temperaturen i juli var 0,56 grader högre än genomsnittet mellan 1981 och 2010 och hela 1,2 grader högre jämfört med förindustriella tider

Källa: The Washington Post

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petter Stjernstedt