Det var efter en inkommen anmälan, där en häst ska ha setts ligga ned i en hage under sex dygn, som länsstyrelsen bestämde sig för att besöka gården. Vid kontrollen av djuren möttes man av fruktansvärda scener: tre hästar var i ett så pass dåligt tillstånd att man tog beslutet att avliva dem direkt på platsen.
– Länsstyrelsen utförde en djurskyddskontroll och tillkallade veterinär för vidare undersökning. Denna gjorde bedömningen att djuren omedelbart skulle omhändertas och avlivas, säger Henrietta Schönenstern, enhetschef för landsbygdsutveckling och vilt på länsstyrelsen i Södermanland.
Efter bedömning av veterinären visade sig hästarna lida av fång, en sjukdom som kan drabba hästar och nötkreatur. Sjukdomen är en inflammation i hästens hovar och kan i svåra fall orsaka stort lidande hos djuret. Vanliga orsaker kan vara felaktigt foder eller överbelastning, men fång kan i många fall botas och djuren kan återhämta sig.
För de aktuella hästarna var dock sjukdomsförloppet väldigt långt gånget när djurskyddskontrollen genomfördes under tisdagen. Det ansågs inte finnas någon annan utväg än att avliva djuren i fråga.
– En av hästarna led mycket svårt, och de andra två var i behov av så pass intensiv veterinärvård och lång rehabilitering att de inte ansågs vara kandidater till omplacering, säger Henrietta Schönenstern.
– Anledningen till att polis behövde tillkallas var att djurhållaren motsatte sig länsstyrelsens beslut, tillägger hon.
Enligt uppgift till SN diskuteras händelsen i en sluten facebookgrupp, där det också påstås att ägaren till hästarna ska ha behövt hållas fast av polis medan deras liv avslutades.
Polisen kan även bekräftar att de var på plats under ingripandet på tisdagen.
– Vi var på ett ärende där vi assisterade länsstyrelsen. En så kallad handräckning där vi bistår andra myndigheter, som vi också gör i exempelvis migrationsärenden, säger Björn Öberg, presstalesperson hos polisen.
Länsstyrelsen kan besluta om att djur omedelbart ska omhändertas om det bedöms vara nödvändigt ur djurskyddssynpunkt. Om länsstyrelsen omhändertar ett djur ska myndigheten även besluta vad som ska hända med djuret, exempelvis om det ska säljas eller avlivas.