Sörmländsk skogskorv prisvinnare

Tre sörmlandsbor har vunnit pris för sin korv. Den sörmländska skogskorven blev bara slagen av Gotlands Ramslöksgremolata. SN har pratat med Christer Olofsson, en glad korvmakare och prisvinnare.

Foto:

Sörmland/Vrena2016-01-28 19:30

Christer Olofsson tar emot vid sitt hem i Vrena där han även har butik och slakteri. Priset fick han ta emot tillsammans med Lena Engelmark Embertsén och Marie Petterson. Trion ligger alltså bakom silverkorven och redan i höstas fick de reda på att deras bidrag skulle representera Sörmland i Matverkets riksfinal. Finalen gick av stapeln under onsdagskvällen på Träffen i Nyköping.

Där sorterade en smakjury och marknadsjury bland tävlingsbidragen, som slutligen valde att lyfta fram det sörmländska bidraget.

– Jag är glad att vi vann pris och särskilt glad att det blev en andra plats. Det gäller att man har tid och ork att ta hand om vad ett första pris innebär, säger Christer Olofsson.

Just nu är det en hektisk tid, både för honom och jägare. Bara under denna vecka har 150 djurkroppar lämnats vid hans port. I den sörmländska skogskorven ingår bland annat älg, vildsvin och rökt hjort. Som krydda används granskott och älgört.

– Vi ville få med naturens egna kryddor i korven. Man ser granskotten i korven och de avger en svag sötma. Korven har blivit en snackis bland kunderna i min butik, säger Christer Olofsson.

Korven testades fram hos charkuteritillverkaren Mälarchark i Eskilstuna. Det tog tre månader av tester innan priskorven blev verklighet.

– Vi slängde 150 kilo korv innan vi blev nöjda. Eftersom rökt hjort är en ingrediens blev korven ibland för salt. Andra gånger blev den för finmalen och slät, säger han.

I samband med pristutdelningen på Träffen i Nyköping bjöds det på middag. Den sörmländska skogskorven stod dock inte på menyn.

– Menyn bestod nästan bara av grönsaker. Som hårt arbetande köttätare blev jag rädd för att inte bli mätt. Förrätten bestod av rispapper och smulades sönder i min mun. Middagen var god men det var för lite kött, konstaterar Christer Olofsson krasst.

Har den Sörmländska skogskorven blivit en bästsäljare i din butik?

– Inte ännu. Det är fortfarande chorizon som säljer bäst. Men på sikt kommer den att gå om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om