De fiskar måttligt– för framtiden

Båten klyver Båvens spegelblanka yta i den tidiga morgonen. Jimmy och Elisabeth Pettersson ta upp de 30 kräftburar som sänktes ner i djupet i går kväll. För att bevara beståndet gäller det att inte fiska för mycket.

SPARREHOLM2014-08-04 06:00

Värmen har fått kräftorna att växa till sig snabbt men det är ändå lite tidigt på säsongen att fiska honor.

– Hanarna är bättre att ta tidigt på säsongen, de har inte utvecklat sina fortplantningsorgan än. Men honorna har ingen rom nu, säger Jimmy Pettersson.

Kräftburen märks med ett flöte eller "flärpa" och agnas med fisk. När kräftorna vandrat in i något av hålen på burens sidor har de svårt att ta sig ut. Kräftorna trivs bra om bottnen har många gömställen bland stenar och kolvass till föda. I blålera trivs de sämre, men där kan man ändå ibland hitta större kräftor.

– Titta här, den här är blåaktig. Kräftorna ändrar färg efter var de lever som kamouflage, säger Jimmy Pettersson när första fångsten kommer upp i båten.

Han behåller bara de kräftor som är minst 11 cm, de är omkring fem-sex år gamla. De små kräftorna släpps tillbaka i vattnet och får växa till sig till nästa år, för kräftorna lever på ett område av ungefär 100 kvadratmeter, beroende av hur mycket föda och skydd bottnen erbjuder.

– Vi har som mål bara att fiska en gång per år på samma ställe, säger Elisabeth Pettersson.

– Fiskar man för ofta och tar för små blir det inga kvar till nästa år, det handlar om att förvalta på ett bra sätt. Men det skulle behövas mer forskning på hur man förvaltar kräftvatten, säger Jimmy Pettersson.

Han har fiskat kräftor i hela sitt liv och arrenderar delar av Båvens vatten för fiske. En del av fångsten säljer han. För att få fiska kräftor måste man äga vatten eller arrendera. Jimmy Blom som är länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Sörmland berättar att stora delar av Sveriges yrkesfångade kräftor, flera ton per år, tas i Hjälmaren i Sörmland. Om det blir ett bra år vet man först i september.

– I Hjälmaren är det störst tryck, sen är det jämt tryck i hela länet. Intresset är jättestort här, många gräver egna dammar och sätter i flodkräftan. Jag inbillar mig att vi har en stark tradition av kräftfiske, säger han.

Flodkräftan som hotas av kräftpesten minskar i bestånd. Den inplanterade signalkräftan bär på sjukdomen och illegal inplantering av signalkräftan är ett problem. Förra året inventerades 20 sjöar i Sörmland som tidigare haft flodkräftor. De påträffades i 13 av dem.

– Vi berättar inte vilka sjöar det är, risken för att det slängs i signalkräftor eller tjuvfiskas är för stor, säger Jimmy Blom.

I en plastback ligger dagens fångst från Båven. Slöa av värmen sprattlar 50 kräftor lojt, men då har lika många åkt tillbaka i vattnet för tillväxt.

– Jag brukar försöka koka dem inom en timme när det är soligt och varmt, står de för länge i värmen dör de, säger Jimmy Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om