För strax över tio år sedan reste Henrik Oscarsson på en arbetsresa till USA. Med sig i bagaget hade han ett svalt matintresse, men på vägen tillbaka över Atlanten vägde resväskan tung av en fråga som snart skulle blossa upp till något mycket mer.
– En kväll gick vi för att äta på restaurang. Vi prövade barbecue och jag kunde bara inte förstå hur en bringa kan ligga på grillen i tolv–tretton timmar och vara så makalöst mör och saftig. Jag kunde inte släppa det riktigt, men jag ville verkligen bemästra det, berättar Henrik Oscarsson.
Väl i Sverige kom känslan krypande att orken inte riktigt fanns där länge efter att arbetets svallvågor rullat in hårt och länge. När tillfället dök upp bestämde sig också Oscarsson för att göra ett avbrott i arbetslivet – ett avbrott som blev ett flera månader långt tillfälle att grotta ned sig i barbecuens innersta.
– Vissa sa att man behövde göra på ett visst sätt, andra på ett annat. Jag är ingenjör i botten så att ta reda på vad som var sanning och vad som bara var gammal myt lockade också, säger han för att lägga till.
– Men framför allt försökte jag göra något lika bra som på den där restaurangen, det tog nog säkert tre år.
Idag delar Oscarsson sin tid mellan Stockholm och huset på Landsvägsgatan med de många grillarna och rökarna i trädgården. Möjligheten till hemarbete har däremot givit honom ännu ett skäl att mer sällan lämna Sparreholm.
Oscarsson beskriver att begreppet BBQ bland många blivit något uttänjt och förvirrat. Den enkla sanningen ligger i utförandet.
– Man använder grillen som en slags ugn, med indirekt värme på låg temperatur länge, och sedan ta man vara någon slags träslag för röksmaken.
Tio år efter den första ödesmättade tuggan i USA har Oscarsson kommit en bra bit mot att bemästra tillagningskonsten. Tidigare var han moderator på en av världens största barbecue-sidor, i dagsläget har han har en instruktiv Youtube-kanal med flera tusen följare och ett företag där han säljer sina egenbyggda rökar. Innan pandemin drog in över samhället höll han heldagskurser på olika platser och för några år sedan gav han ut en instruktionsbok om grillandets grunder som precis har släppts i en andra utgåva.
Idag brinner hans intresse som starkast för att hjälpa andra att hitta till och lära sig om matlagningsformen. Framförallt vill Oscarsson sänka tröskeln och bevisa att det varken behöver vara svårt eller dyrt.
– Min käpphäst har alltid varit att du inte måste gå ut och köpa en grill för 30 000 för att lyckas, ta den du har och lär dig grunderna, sedan kan du lägga pengarna på något dyrare om du vill. Därför använder jag en vanlig klotgrill för några hundra kronor till mina kurser och ofta blir folk chockade när jag säger det efteråt.
Intresset för barbecue har skjutit i höjden i Sverige de senaste tio åren och Oscarsson tror många har funnit intresset, inte bara för att det blivit mer tillgängligt, utan också för att det är lite av en sport.
– Det man tillagar är ju, om man får säga så, dem sämsta köttbitarna som är sega, ganska feta, med mycket bindväv. Det tar tid och kräver ett visst hantverk för att få det fantastiskt. En oxfilé lagar nästan sig självt, det här är mer av en utmaning och även om kvaliteten blir hög som "fine dining" så är det enkelt och billigt.