En kick för hästägare i Sörmland

Ridskoleponnyn Sultan.12, sparkar bakut i varje galoppsprång och hundra hästentusiaster följer koncentrerat varje rörelse. Suget efter utbildning och möjligheten att ta del av dagsaktuell forskning har lockat hästfolk från hela Sörmland till Sparreholms hästcenter.

hästkunskap_5.jpg

hästkunskap_5.jpg

Foto:

Sparreholm2015-05-04 07:17

– Hästbranschen är kunskapsintensiv, det händer mycket nytt hela tiden. Ju mer man vet, desto mer vill man veta, säger Agneta Wikblom från länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Länsstyrelsen har under våren bjudit in hästägare, hästföretagare och andra intresserade till tre kostnadsfria kunskapsseminarier på temat "Håll hästen frisk". Seminarierna finansieras med hjälp av pengar från EU:s landsbygdsprogram.

– Vi kräver mer och mer av våra hästar, då är det extra viktigt med kunskap, säger Agneta Wikblom.

Anders Eriksson, välmeriterad kusk och utbildare, har i 25 år rest runt i Sverige och världen och utbildat hästar och människor. Han uppmuntrar gärna till att arbeta med sin häst från marken. Han tycker att kunskapen generellt sätt har blivit bättre bland de hästaktiva. Samtidigt saknar han en del av den djupa insikten och förståelsen för hästens individuella förutsättningar som kanske var vanligare förr. Det handlar både om teoretisk kunskap och en hel del intuition och känsla.

– Ibland frågar hästägare vad de ska använda för sorts bett. Jag svarar att de ska fråga hästen, säger han.

Hästexplosionen betyder affärsmöjligheter. Anders Eriksson är kritisk mot den uppsjö av tekniska "hjälpmedel" som saluförs. Det kan handla om särskilda remmar och hjälptyglar som används för att hästen ska prestera bättre.

– Man säljer lösningar för att råda bot på problemen i stället för att utreda grundorsaken. De kan vara till hjälp men bara om man verkligen vet vad man håller på med, säger han.

Marknaden för foder och tillskott tycks också den just nu vara omättlig. Cecilia Mûller, lektor i fodervetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, säger att dagens hästägare saknar mycket av den praktiska hästkunskap som tidigare förts vidare mellan generationer och av tradition.

– Utvecklingen har varit enorm. Vi har gått från 70 000 hästar i Sverige till 370 000 på bara trettio eller fyrtio år. Men de som är hästägare i dag har inte fått med sig kunskapen naturligt.

Cecilia Mûller noterar att foderproducenter gärna tillmäter sina produkter fantastiska kvalitéer.

– Hästägarna vill förstås sin häst bästa och vågar inte stå emot marknadsföringen. Men i mångt och mycket är deras produkter en bluff och inget som hästarna behöver. Hästar behöver ett bra vallfoder, mineralfoder och ibland ett vitamintillskott. En del preparat marknadsförs till och med som att de kan bota olika typer av sjukdomar och det är direkt olagligt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om