Framtidens Sparreholm planeras – 100 nya bostäder

Kommunen planerar för fullt för att kunna bygga nya bostäder i centrala Sparreholm. Om allt går vägen kan området mellan båthamnen och sporthallen se väldigt annorlunda ut om ett par år.

David Labba, planarkitekt på Flens kommun. Det inringade området är där man ser över möjligheterna att bygga 100 nya bostäder i framtiden.

David Labba, planarkitekt på Flens kommun. Det inringade området är där man ser över möjligheterna att bygga 100 nya bostäder i framtiden.

Foto: Privat/Flens kommun

Sparreholm2022-10-04 22:12

Området i södra Sparreholm som Flens kommun pekat ut som lämplig plats att bygga nya bostäder går under namnet Bogårdsgärde. Just nu tar man fram en ny detaljplan för området.

I dagsläget finns där bland annat en fotbollsplan, en multisportsarena och en uppställningsplats för båtar, men nu hoppas man alltså kunna bygga ungefär 100 nya bostäder.

Totalt rör det sig om cirka 40 lägenheter och 60 enbostadshus. Men man har även diskuterat att bygga stadsvillor, med fyra lägenheter i varje, berättar David Labba, planarkitekt på Flens kommun.

undefined
Inringat område är där man ser över möjligheterna att bygga 100 nya bostäder i framtiden.

– Vi ser att efterfrågan växer, och att det finns ett behov av fler villatomter, flerbostadshus och lägenheter. Vi behöver satsa mer på Sparreholm, säger han.

Vad som skulle hända med multisportsarenan om planerna blir verklighet är inte fastställt i dagsläget, eventuellt kommer den att lämnas kvar, eller flyttas. Men fotbollsplanen kommer att försvinna från platsen.

– Den kommer i stället att flyttas till Dammbro, mellan de båda kraftledningarna, till vänster efter rondellen när man kommer in i Sparreholm, säger David Labba.

undefined
Området innefattar i dagsläget bland annat en fotbollsplan, en sporthall och en uppställningsplats för båtar.

Planerna är fortfarande i ett tidigt stadie, och Labba berättar att en detaljplan i genomsnitt tar ungefär två år att ta fram. 

– Så säg att planarbetet är klart då, då skulle vi kunna börja bygga om ungefär tre år, säger han.

Nästa vecka kommer det att göras en arkeologisk undersökning i området. Det finns nämligen två gravfält söder om platsen, med 42 synliga järnåldersgravar. Länsstyrelsen vill utesluta att det finns ytterligare gravar eller boplatslämningar inom planområdet.

Dessutom innefattar området ett Natura 2000-område, ett naturskyddsområde, med naturvärden som anses värda att bevara. I Båven finns bland annat en rödlistad mal, som kan komma att påverkas om ökad avrinning av dagvatten i och med nybyggnationer, också försämrar Båvens vattenkvalitet.

undefined
Så här ser den rödlistade malen ut som finns i Båven. I planprocessen behöver man se över så inte den påverkas negativt av byggandet av de nya husen.

– Det är viktigt att vi tar hänsyn till de värden som Båven har, säger David Labba.

Till väster om fotbollsplanen finns där även åkerholmar, som omfattas av generellt biotopskydd, alltså områden med sådan miljö att den är viktig att bevara för biologiska mångfaldens skull.

– Där måste vi ju undersöka om vi kan få dispens eller om vi ska ha dem kvar, säger David Labba.                     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!