Magisk gemenskap och nya kunskaper på Rockelstad slott

Vildvinet som klättrar upp för den stora stenportalen påminner om magi som spirar, redo att omsluta hela Rockelstad slott i ett förtrollat töcken. Under höstlovet anordnas lajvet Skuggakademin för första – men kanske inte sista gången.

Cornelia Stjernlöf och Ted Jonsson ser fram emot att ringa in klockan för Umbra lyceum, Skuggakademin. Den 1 november är det dags. Lajvet arrangeras av Umbra lyceum genom Förenade lajvare i samarbete med bland andra Järnvilja, ABF Flen och Sverok.

Cornelia Stjernlöf och Ted Jonsson ser fram emot att ringa in klockan för Umbra lyceum, Skuggakademin. Den 1 november är det dags. Lajvet arrangeras av Umbra lyceum genom Förenade lajvare i samarbete med bland andra Järnvilja, ABF Flen och Sverok.

Foto: Matilda Lantz

Sparreholm2021-10-03 21:15

Arrangörerna Cornelia Stjernlöf och Ted Jonsson är på plats för att insupa platsens atmosfär och planera inför det stundande höstlovslajvet, Skuggakademien Umbra lyceum.

Då kommer 60 elever ta plats i skolbänkarna på den trolldomsskola som de gemensamt ska gestalta. Spelet kommer att pågå i tre dygn och föregås av en förberedelsedag på måndagen och avslutas på fredagen, då deltagarna inte längre är i sina roller. Däremellan ska de bland annat få lära sig om historia, gå in i en roll och bygga gemenskap.

Ted Jonsson, som är en del av intriggruppen som skapar historien och ramarna för spelet, vill inte avslöja för mycket.

– Det finns lite slitningar mellan skolan och de magiska myndigheterna, säger han.

Handlingen bygger på nordisk folktro, från innan asatron och framåt. Att deltagarna springer på ett skogsrå eller en nymf är inte osannolikt.

undefined
Ted Jonsson blev själv lajvbiten i 25-årsåldern. Hans bästa lajv någonsin var ett dystopiskt lajv i en lagerlokal vid Talja utanför Flen. Det var mest gemenskapen. Det gick så snabbt att komma in i gruppen.

De är själva vana lajvare och beskriver Skuggakademien som en lyxig variant, dels med tanke på bekvämligheterna som bjuds men också med anledning av prislappen. I veckan blev skolan, fullbokad. Däremot finns fortfarande möjlighet att delta i andra roller, både för vuxna och barn.

Framöver drömmer de om att lajven på Rockelstad ska bli återkommande. Och tack vare det stora intresset för biljetterna till det aktuella lajvet tänker de att det skulle kunna arrangeras flera gånger om året.

– Vi vill arbeta med det här och skapa en kvalitetsprodukt som ska vara bäst i Sverige, säger Cornelia Stjernlöf.

För att kunna ta emot så många som möjligt har de hyrt den närliggande lägerstugan Gilwell, där man kommer kunna övernatta i ett magiskt samhälle.

– Vi jobbar efter tre värdeord: gemenskap, personlig utveckling och folkbildning, säger hon.

undefined
En idé som Cornelia Stjernlöf, Ted Jonsson och deras kollegor har för framtiden är att erbjuda kommuner ett samarbete för att ännu fler barn ska få möjlighet att åka på lajvläger.

De tycker båda att gemenskapen som lajv bygger är bland det bästa med hobbyn, men lyfter även fram den personliga utvecklingen.

– Det är häftigt att få kunna skapa en helt egen värld. Jag är ganska social och trevlig som person, men det kan vara ganska skönt att någon gång inte vara den snortorkande mamman, att åka iväg och bara vara en chef över ett gäng soldater vars mål är att till varje pris ta tillbaka kronan, säger Stjernlöf och fortsätter:

– Man får chans att utmana sig själv och plocka fram kvalitéer man kanske inte har annars. Och det är så häftigt att se hos barnen!

Karta: Rockelstad Slott
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!