Under midsommarafton dödades 36 får i Gnesta och samma gård drabbades igen två veckor senare då sex får dog. Länsstyrelsen har bekräftat att det var vargar som dödat fåren.
Per Dolk har mellan 400 och 500 djur på sina ägor utanför Sparreholm. Många kor och kalvar är på bete nu och han befarar att de kan falla offer för rovdjur som stryker i trakterna.
– Vid två tillfällen med ungefär en veckas mellanrum hade jag kalvar som var tre veckor gamla som blev ihjälbitna. De hade fått sina tarmpaket och lungor uppätna, säger Per Dolk.
Han har anmält incidenterna till länsstyrelsen som har varit och inspekterat djurresterna men de kan inte säkerställa att det är vargar som låg bakom. Kalvarna hade inga bitmärken på halsen men däremot avbitna bakben och de hittades med blod kvar i kroppen.
– Det betyder att de inte självdött från att ha ätit något. Jag har inga belägg för att det är varg, men vi är oroliga och vargen etablerar sig fort om det finns mat för dem, säger Per Dolk som är kritisk till gällande djurlagstiftning.
– Det borde till en generösare tillämpning av paragraf 28 och jag ser det som oerhört svårt att ha rovdjuren här med våra täta bestånd. Att ha en varg bland tamdjur är som att ha en unge i en godisbutik, säger han.
Paragraf 28 behandlar rätten att försvara tamdjur mot rovdjursangrepp och för att få skjuta ett rovdjur krävs synnerligen goda skäl.
– Du måste ta den på bar gärning och attackerna sker bara på nätterna. Dessutom måste du först skjuta varningsskott och först då om den inte ger sig kan du skjuta. Men du måste veta vad du gör om du använder dig av paragraf 28 och förvänta dig en rejäl utredning, säger Per Dolk.
Erik Hjortsberg är funktionschef för skötselfunktionen på länsstyrelsen i Södermanland och menar att förutom på en mindre antal lodjur finns det inga bekräftade rovdjur i länet.
– Det kan ströva igenom rovdjur men vargarna i Gnesta hör hemma vid gränsen till Stockholm. Det dör alltid djur på bete men det är ytterst få som är rovdjursdödade, säger han.
Länsstyrelsen har haft några ärenden liknande Per Dolks men det är ingen kännbar förändring mot normalbilden.
– Vi råder djurägare att ha bra tillsyn på sina djur. Se till att stängsel inte har glipor och luckor mot marken och om man har elstängsel att det inte jordar mot marken utan har bra strömstyrka, säger Erik Hjortsberg.