Gustaf och Emma Dolk har båda jobbat tillsammans på Hotell Granen i Åre i flera år, Gustaf som restaurangchef och Emma som kökschef. Men i samband med att de fick barn började tankarna om att flytta hem till Emmas familjegård i Sparreholm snurra. Sagt och gjort bestämde de sig för att flyttlasset skulle gå söderut.
– "Gurra" är från Östersund och jag är härifrån. Jag hade varit där uppe i 13 år och kände att jag aldrig ville flytta tillbaks. Granen var verkligen vårt drömyrke, det var ett så bra ställe att jobba på. När vi fick barn så ville vi få ihop familjelivet med restauranglivet och det är inte skitlätt. Sedan kände vi att vi behövde barnvakt och då blev det så att vi flyttade hem hit, berättar Emma vars mamma, pappa och systrar bor precis intill.
– Det är som barnen i Bullerbyn här. Jag är uppväxt här, sedan flyttade jag hemifrån när jag var 16 år och skulle som sagt inte tillbaka hit. Jag skulle inte bo i Sparreholm. Men det kom helt naturligt när vi fick vi barn och nu älskar jag det, och barnen älskar det och jag hoppas att du gillar det också, säger hon och tittar på Gustaf innan hon fortsätter:
– Nu uppskattar jag det jättemycket. Och framför allt att ha familj nära och att mina barn får samma uppväxt som jag fick här känns bra. De går på samma skola och de har till och med samma pedagoger som jag hade, säger hon och skrattar.
I december 2020 göts plattan till det nybyggda huset som sedan stod färdigt i oktober i fjol. Gustaf och Emma har varit högst delaktiga i processen för att huset skulle bli precis som de ville ha det, med öppen planlösning, ett rymligt kök och en vinkällare.
– Vi är jättenöjda. Vi tycker det är bättre än vad vi tänkte. När man ska få ihop allt så är det svårt, men vi är väldigt nöjda, säger Emma och tillägger:
– I dag inser vi att nyckelfärdiga hus är smidigt. Det är ett speciellt hus, men det är som vi vill ha det, säger hon och skrattar.
I samband med flytten till Sörmland och Sparreholm började sedan en idé växa fram. En idé om att öppna en helt egen restaurang – hemma hos sig.
– När vi började inse att vi ville ha det ganska stort, med mycket fokus på kök och en vinkällare, så kände vi att vi lika gärna kunde göra något roligt här, säger Gustaf.
Nu är planen, om allt går som det ska, att slå upp portarna till Restaurang Kohagen i mars.
– Det här är vår dröm. Det är också läskigt eftersom man gått och tänkt på det så länge och haft det så klart i huvudet. Och nu när det börjar närma sig så tänker man "shit", snart kommer de och knackar på dörren. Men det ska bli en jäkligt go känsla när man väl har kört första gången, säger Emma.
Båda har även jobb vid sidan av, där Gustaf jobbar på Nyköping Brewing och Emma på Hotel Malmköping.
– Även de är öppna för lite samarbeten. Vi vill inte driva hotell, men vi vill att folk ska dricka vinpaket så då får vi försöka hitta lite sovplatser runt om. Det är lite ute på landet. Vi vill ändå att folk kommer hit och att vi kan erbjuda övernattningsmöjligheter, säger Emma och fortsätter:
– Sedan i framtiden kanske vi bygger någon glamping i skogen, men inte än. Vi börjar med det här.
– Det hade varit kul att ha det, sommartid i alla fall, fyller Gustaf i.
– Och en gårdsbutik är också planen...innan pensionen i alla fall, tillägger Emma med ett skratt.
Planen är att ha hemmarestaurangen öppen fyra dagar i månaden. Redan är det många som hört sig för om när restaurangen slår upp portarna för första gången.
– Ja, nu är det här en liten by så djungeltrumman går ju. Det är skitkul, säger Emma.
I vinkällaren, som gästerna kommer kunna ta sig en titt i, är det redan nu fyllt med allsköns blandning av röda viner och champagne. Och mer kommer det bli.
– Det är "Gurras" hobbyrum. Jag håller mig i köket och han är där inne. Vi kompletterar varandra väldigt mycket. Jag är speedad och kör bara på och "Gurra" har det jämtländska lugnet, säger Emma.
– Det var det enda kravet jag hade med huset om vi ändå skulle bygga. Den är byggd stort också, för vi ville bygga så vi kan växa in i det. Just nu är det 450 flaskor där inne, men i själva facken finns det plats för strax över 1 600. Nu är det mycket samlargrejer som jag knappt vill öppna. När vi kommer ha verksamhet sedan så blir det mycket förbrukningsviner, säger Gustaf som med sin stora intresse för vin ansvarar för att matcha vinet till maträtten.
– Ja, jag har hållit på med det så mycket så det sitter nog i ryggmärgen. Det finns så mycket grejer som passar och så länge man har ett hum om vart man ska vara så finns det ganska mycket att välja på. Det finns inte alltid ett alternativ utan du kan ofta gå till olika länder eller olika druvor men ändå hamna på samma vända. Ibland kan det bli en superkombo, säger han.
En av trähyllorna i vinkällaren har också fyllts med glasburkar innehållandes bland annat syrade betor, picklade kantareller, picklade morötter, picklad- och syrad lök samt krusbär.
Det uttalade målet är att vid varje servering ha åtminstone en råvara som är egenproducerad. Till sommaren kommer det bli mer, berättar Emma som förklarar att de kommer odla eget i köksträdgården bakom huset.
– Under vintertid kommer vi inte kunna servera så mycket färska grejer från närområdet. Då ska vi alltid försöka ha någonting i någon rätt på varje middag som är odlat härifrån, säger Gustaf.
Mycket mer än så vill de inte berätta om det som ska serveras. Menyerna är hemliga för sällskapen som besöker restaurangen och det kommer vara mycket varierad mat, även om vissa rätter kan förekomma mer frekvent.
– I stort sett, sedan kommer vissa grejer bestå som till exempel råbiff. Sedan har vi vissa grejer som är, kanske inte signaturrätter, men sådant som oftast är med och så bygger man lite annat runt om det, säger Gustaf.
– Jag älskar råbiff, så jag kommer alltid ha det, men aldrig en klassisk. Men en typ av råbiff kommer alltid att finnas. Sedan älskar vi också pasta, så någon typ av pasta kommer det vara varje gång. Sedan kanske man byter själva smaksättningen, säger Emma.
Att Emmas pappa driver Gråsta lantbruk och dessutom har egna jaktmarker i området innebär att både närproducerat nötkött och vilt kommer serveras.
– Det blir från jord till bord, hela processen. Det enda som saknas är att ta jägarexamen och kunna göra det själva också. Men det är kul eftersom vi har tillgång till väldigt mycket här på gården, säger Emma.