Bakom riksutställningen står den svenska shirehästföreningen.
– Vi har utställningen dels för att medlemmarna ska få visa upp sina hästar och dels för att marknadsföra raserna. Det handlar om avelssyfte men det är också viktigt att föreningen ordnar något och ett bra sätt att träffas och se varandras hästar, säger Therése Karlsson som är kassör i föreningen.
Föreningens 70 medlemmar som är utspridda över hela landet sammanstrålar i Sparreholm och kommer att visa upp både föl, ston och hingstar.
– Det blir en klassisk utställning, våra hästar är väldigt flätade och pimpade med rosetter och band. Men vi kommer också att ha ridklasser, uppvisningar i frihetsdressyr utan sadel och tyglar och beridet bågskytte, säger Therése Karlsson.
Shirehästen är världens största hästras med en mankhöjd upp till två meter och vikt på ett ton. Den slutar inte växa förrän i sexårsåldern och kan bli 20 år gammal. Rasen har namngetts efter landskapen i mellersta Storbritannien som den anses komma ifrån.
Många förknippar de storväxta Shirehästarna med arbete och under industrirevolutionen var det dem som drog tunga gods mellan fabrikerna. Men hästen har fler användningsområden.
– De var brukshästar i början och kan dra många ton om de tränade för det men många har dem som körhästar, hobbyhästar eller rider på dem. De är väldigt mångsidiga, lugna och oftast trygga och snälla, säger Therése Karlsson.
I takt med moderniseringen och mekaniseringen av samhället avtog behovet att shirehästen som en arbetshäst. I Sverige finns det ett par hundra shirehästar medan clydesdalehästar är ännu färre.
Den svenska shirehästföreningen är dotterförening till engelska English Shire Horse Society och följer den brittiska rasstandarden.
– Vi kommer att ha både engelska och svenska domare på plats. Sparreholm har ett bra läge, är lättillgängligt och en härlig anläggning och vi hoppas nå ut till många människor och vidga kännedomen om våra raser, säger Therése Karlsson.