Gnagande oro över fallfärdigt träd

Trots att Hasse Herngren har slagit larm till skogsägaren om det fallfärdiga trädet - precis intill gamla E4 - händer inget.

Hasse Herngren tycker inte att trädfaran tas på tillräckligt stort allvar och hoppas att markägaren Holmen agerar innan olyckan är framme.

Hasse Herngren tycker inte att trädfaran tas på tillräckligt stort allvar och hoppas att markägaren Holmen agerar innan olyckan är framme.

Foto: Tobias Johannesson

Stavsjö2019-11-28 17:15

–  Bävern har jobbat på och det är långt gånget. När trädet faller kommer det att hamna rakt över vägen, säger Hasse.

Det är inte mycket kvar av den höga aspen som, än så länge, står några meter ifrån vägen vid Korsbäcken, mellan Stavsjö och Kila. 

Under fredagen förväntas ett rejält snöoväder dra in över Sörmland och skulle trädet ha hunnit falla innan dess falla kan det ställa till med stora problem i snöyran.

–  Har man otur så kanske man inte ser att det ligger ett träd här, och då kan det ju ske olyckor.

Hasse Herngren noterade det skadade trädet för snart två veckor sedan och kontaktade först polisen, som inte kunde göra något åt saken. Därefter ringde han Trafikverket.

– "Det där är inte vårt bord.", svarade de. Det är markägaren som ska ta ner trädet, men när det faller så ramlar det ju på Trafikverkets område. Jag kan tycka att Trafikverket också borde känna ansvar. 

Det är skogsindustrikoncernen Holmen som äger marken och som har ansvar för skötsel av skogen. Hasse ringde även dit.

– De förstod problemet men de har ju inte gjort något åt det och det har snart gått två veckor.

Bäverns härjningar syns även på andra träd i området, vid en första anblick ser det däremot inte ut som att fler träd riskerar att falla i riktning mot vägen.

Hasse Herngren tycker att det är anmärkningsvärt att ingenting görs åt den potentiella faran samt att de olika instanserna inte kan samarbeta kring problemet.

– Det händer ingenting och det är oroväckande.

Trädet står bara några meter från vägen och är fallfärdigt.
Trädet står bara några meter från vägen och är fallfärdigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!