Förslaget: Ny grannkommun till Nyköping

Boende i Norrköpings norra ytterområden har tröttnat och ser dubbelbeskattningar och kommunalt stuprörsagerande. Nu föreslår de att Kolmårdens kommun borde bildas.

De engagerade invånarna bakom initiativet att starta ett nytt parti i Norrköping sätter ljuset på en spricka mellan innerstan och de yttre kommundelarna.

De engagerade invånarna bakom initiativet att starta ett nytt parti i Norrköping sätter ljuset på en spricka mellan innerstan och de yttre kommundelarna.

Foto: Thomas Möller, Annika Flood

Stavsjö2022-01-25 20:00

– I första hand förespråkar vi inte att bryta oss ur kommunen, utan att det görs en oberoende utredning där man utreder konsekvenserna av att bilda en mindre kommun, säger Stefan Holgersson.

Han tillhör en grupp på mellan fem till tio personer – som med stöd av ytterligare runt 150 boende – föreslår att delar av Norrköpings kommun borde bilda Kolmårdens kommun.

Ett missnöje har vuxit fram i hur de styrande har hanterat vägföreningarna, skolfrågor och lekparker i Norrköpings norra ytterområde. Boende upplever ett kommunalt stuprörsagerande där olika verksamheter inte har koll på vad andra delar gör.

– Vid ett dialogmöte med samhällsbyggnadskontoret frågade vi varför de renoverar Sandtorpsskolans skolgård, som nu ska läggas ner. De blev väldigt förvånade, de visste inte om att eleverna skulle flytta därifrån, säger han.

undefined
Den här gruppen vill utreda om de norra delarna av Norrköping bör bilda en egen kommun. Både Åby och Kolmården har tidigare varit självständiga kommuner innan de slogs samman med Norrköping 1971.

Gruppen bildades när just Sandtorpsskolan i Åby riskerades att läggas ner och många föräldrar engagerade sig. De upplevde att kommunen saknade konsekvensanalys, en ekonomisk kalkyl och när de efterfrågade beslutsunderlag fick de inga svar. Frustrationen ökade.

Personerna i den inre kärnan arbetar både inom kommun, stat, region och näringsliv och har varit i kontakt med Knivsta, Lekeberg och Nykvarn som brutit sig loss från Uppsala, Örebro och Södertälje.

– Deras erfarenhet är att folk tar mer ansvar när det blir mindre.

Ett förslag är att Åby, Krokek och Svärtinge skulle kunna utgöra Kolmården kommun.

Vad måste ske från kommunen sida för att ni ska känna er inkluderade?

– Det måste visas genom handling och inte ord att man vågar tänka nytt, det finns stora fördelar för alla om man låter ytterområdena utvecklas.

Nu vill gruppen driva sina frågor genom att starta ett politiskt parti, ställa upp i valet i höst och på så sätt undersöka hur viktig ytterområdesfrågor är. Gruppen vill sätta press på politikerna.

– En namninsamling kan lätt hamna i en hylla, men politiker vill gärna inte förlora röster.

undefined
På hemsidan kolmardenskommun.se beskrivs tankarna bakom förslaget om att bryta ut de norra delarna av Norrköping och bilda en ny kommun.

En hemsida är upprättat för partiet där gruppen sammanfattat sina tankar i tre punkter. Bildandet av en ny kommun, att Norrköping tar över vägföreningarna inom tätorterna och att motverka stuprörsagerande.

Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, har tagit del av gruppens frågor och säger att han gärna vill träffa dem och diskutera deras tankar.

Kolmårdens kommun

En utbrytning skulle kunna bestå av Åby, Jursla, Krokek, Strömsfors och Svärtinge. Det skulle bli Östergötlands fjärde största kommun.

Ett nytt politiskt parti kommer att bildas och ställa upp i höstens kommunval. De kommer att driva tre specifika frågor:

Den första handlar om att göra en oberoende utredning om konsekvenserna av att samhällen utanför Norrköping bildar en egen kommun.

Den andra att kommunen tar över vägföreningar inom tätorterna.

Den tredje om att motverka kommunalt stuprörsagerande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!