– Företaget mår mycket bra och expanderar. Målsättningen är att försöka komma upp i 200 miljoner kronor i omsättning inom fyra år, säger Thomas Carlson, vd för Stafsjö Valves som företaget numera heter.
Han förvaltar nu arvet från tysken Gerdt Störning som invandrade till Nyköping i början av 1600-talet från Lübeck och anlade den första masugnen i Stavsjö 1666. Han gjorde det för att förse den expanderande svenska krigsmakten med kanoner, något som kom att tillverkas på bruket ända fram till den senare delen av 1800-talet.
– Därefter blev Stafsjö en allmän maskinverkstad, med tillverkningen av allt från tåg till skördetröskor. Och 1928 uppfanns den så kallade skjutspjällsventil här.
En uppfinning som blev navet i produktionen, och är så än i dag. Sedan 2005 ägs Stafsjö av tyska Bröer Holding och närmare 85 procent av produktionen går på export, framförallt till Tyskland och Sydostasien. Ventilerna används bland annat inom gruvnäring och vattenrening.
– Vi har lite växtvärk och har nyss anställt. I dagsläget är vi 72 anställda och det är inte omöjligt att vi kommer att behöva anställa fler till hösten. Men det är för tidigt att säga mer just nu, säger Thomas Carlson, som förklarar framgångarna de senaste 350 åren såhär:
– Vartefter världen har förändrats så har Stafsjö följt med i utvecklingen. All vår tid går åt till att utveckla skjutspjällsventilerna.
På torsdag uppmärksammas 350-årsjubileet med en kanonsalut vid 17-tiden innan kalaset fortsätter för anställda och speciellt inbjudna gäster.