Med den gamla hotellinredningen intakt, en hel del renovering av lokalerna och skapande av flera gemensamhetsrum planerar det nystartade företaget Svenska värdshus AB att öppna ett asylboende. Än finns inget avtal med Migrationsverket, men när renoveringen är klar ska en offert lämnas in. Och det blir snart, hoppas Anders Djurberg, som är anställd i företaget.
Svenska värdshus AB hyr fastigheten av företaget JS Hotel Management som äger den sedan ett och ett halvt år tillbaka. Kontraktet gäller i tre år med eventuell förlängning på ytterligare tre, och Anders Djurberg hoppas att det blir ett långsiktigt engagemang.
— Vi fick ett erbjudande tidigare, men hittade ingen lönsam idé i Stavsjö då.
Den tidigare så blomstrande konferenshotellsbranschen har decimerats och på flera håll byts inriktning till asylboende. Marsviken har redan gjort det och Solbacka har försökt.
— För tio år sedan var det guldålder för konferensanläggningar och alla skulle bygga konferenshotell. Nu går det inte längre och det finns många tomma anläggningar.
Detsamma gäller hotellet i Stavsjö som har stått tomt i flera år. Han har förståelse för om folk i närområdet undrar vad som är på gång i huset som en gång i tiden var bygdens pärla.
— Om det står och förfaller är det väl bra om vi rustar upp det och gör i ordning. Sen spelar det väl ingen roll vem som bor här.
Men renoveringen kräver sitt. Än så länge har företaget lagt ner cirka en miljon kronor på reparationer och upprustning och mer tillkommer. Framför allt handlar det om värmepannor, element och vatten som ska vara gott skick. Till den inredning som redan finns i hotellrummen har nya våningssängar skruvats ihop så att tre personer ska kunna bo i varje rum.
Ett tak har också bytts ut efter en läcka förra vintern när snön blev för tung på restaurangdelen.
Med våningssängar i alla 50 rum finns plats för totalt 150 boende. Men Anders Djurberg tror att antalet boende kommer att variera från vecka till vecka.
Men än är inget klart, betonar Anders Djurberg.
— Den dag vi vet hur det blir kallar vi till möte i församlingshemmet och går igenom vad som händer, så att folk vet.