Barn lär sig programmera med hjälp av robotar

På Stigtomta bibliotek får barn lära sig programmering med hjälp av robotar. Aktiviteten är en del i en satsning på digital teknik.

Elin Beijar tyckte det var kul att testa på programmering.

Elin Beijar tyckte det var kul att testa på programmering.

Foto: Amanda Ekblad

Stigtomta2019-10-12 08:10

Under veckan pågår E-medborgarveckan där det är fokus på digital teknik. En aktivitet som hölls på Stigtomta bibliotek under torsdagen var att barn mellan 7-12 år fick prova på att styra robotar. Bibliotekspedagogen Anna Nyström och skolbibliotekarien Anders Hansson är de som höll i aktiviteten. 

 – Det är drop-in för att testa en robot. Det här är en del i de här nya IT-satsningarna som biblioteket gör där man vill kunna vara en del i att utbilda och sprida kunskaper om digitala verktyg, berättar Anna Nyström. 

Med hjälp av robotarna ska barnen få lära sig programmering. 

– De leker med de här små robotarna och kan programmera in hur de ska gå och i vilka steg de ska vrida de så att de hamnar där de vill att de ska hamna. Det finns robotar i olika svårighetsgrader, antingen kan man trycka på ryggen eller så kan man använda en Ipad att koppla upp sig med. 

E-medborgarveckan är till för att alla invånare ska kunna ta del av ny teknik. 

– Vi behöver hjälpa till och utbilda alla samhällsmedborgare. Även om man inte har tillgång till teknik hemma så ska man kunna få hjälp på biblioteket. Den här veckan när det är E-medborgarvecka så är många digitala tjänster vi erbjuder. Vi erbjuder också digitala hjälpen där man kan få hjälp med baskunskaper när det gäller digitala verktyg. 

Att Stigtomta bibliotek får ta del av en av veckans aktiviteter ser Anna Nyström som väldigt positivt. 

– Det är kul och i och med att vi bara har haft biblioteket öppet sen i vår, så då vill man komma på lite aktiviteter och evenemang för att locka folk att komma hit. 

Anna Nyström tycker det är extra kul att det är barn som får lära sig programmering. 

– Det som är så bra med barnen är att de vågar experimentera och testa och trycka på knapparna. Tillsammans med barnen blir det att man vågar mera, de är mer orädda än vuxna och då hittar man lösningar tillsammans. Sen kan de skapa egna berättelser. Man märker att barnen hittar på en egen historia runt de här figurerna. 

Meya Öjermark och Elin Beijar är två av barnen som prövat på att programmera robotarna. 

– Det är jätteroligt, berättar Meya Öjermark.

– Det roligaste är att se att de åker rätt, säger Elin Beijar.

Även Lillie Fernlund fick pröva på att programmera en robot via Ipaden.  

 – Det är kul att man är olika gubbar och att man kan göra så att det blir som en film, säger Lillie Fernlund. 

Lillie Fernlund testar på att programmera på en Ipad.
Lillie Fernlund testar på att programmera på en Ipad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!