Biblioteket i Stigtomta stängs hastigt – mögelskadat hus ska rivas

Ta med en egen kasse och hämta hem bibliotekets böcker, det är uppmaningen från Nyköpings kommun. Stigtomta bibliotek ska stängas – och det fort.

Stigtomta2016-06-27 10:25

Stigtomta skola måste stänga en av byggnaderna på grund av mögelskador, informerar Nyköpings kommun på sin hemsida. E-huset på Stigtomta skola ska rivas i samband med nybyggnation och för att alla elever ska få plats på skolan måste nu bibliotekets lokaler utrymmas. De ska i stället användas som klassrum till hösten.

Stigtomta bibliotek är en filial till Nyköpings stadsbibliotek, men används även som skolbibliotek. Man har vetat att biblioteket skulle stängas i samband med byggandet av den nya skolan i Stigtomta, men beslutet att det skulle ske nu togs för knappt två veckor sedan.

– Detta kom väldigt hastigt på och vi har inte hunnit planera så mycket. Men vi kan inte göra så mycket åt det, det är ju jätteviktigt att barnen har klassrum och inte tvingas sitta i hälsovådliga lokaler. Vi är tvungna att samarbeta, säger Eva Rydén, bibliotekschef i Nyköping.

På tisdag bjuder Nyköpings kommun in allmänheten mellan klockan 15.00 och 18.00. De flesta barnböcker ska finnas kvar, men resten av böckerna ska skänkas bort.

– Det är framförallt vuxenlitteratur, både fack- och skönlitteratur. Det är böcker som vi inte behöver. Mycket av barnböckerna går till skolan och även till Långsätters skola. 

Under tiden som skolan använder bibliotekets lokaler kommer bokbussen att stanna vid Ica i Stigtomta.

– Vi har lyckats knåpa ihop tre turer i månaden i höst, med början i augusti. Jag hoppas att Stigtomtaborna känner att vi försöker lösa det här så bra vi kan, säger Eva Rydén.

SN har försökt nå Stigtomta skolas rektor för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om