Därför får Sverigedemokraterna landsbygdens röster

Sverigedemokraternas väljarbas finns i Råby, Nävekvarn, Jönåker och Stigtomtas utkanter. "De övergivnas platsernas revansch", säger Gissur Erlingsson, statsvetarprofessor.

Malin Karlsson (SD) har en förklaring.

Foto: Magnus Grimstedt

Stigtomta2024-06-11 15:57

Nyheten i korthet

  • Sverigedemokraterna får en stor del av sina röster från landsbygden, där invånare känner missnöje över att offentliga tjänster minskar och infrastrukturen försämras.
  • I Nyköpings kommun fick Sverigedemokraterna höga röstetal i landsbygdsområden som Jönåker och Stigtomta, medan stadsområden som Brandholmen och Nicolai visade lägre siffror.
  • Minskade bensinpriser ses även som en faktor till Sverigedemokraternas popularitet på landsbygden, där bilkörning är mer vanligt.

"De övergivna platsernas..." är en tes, förklarar Gissur Erlingsson som jobbar vid Linköpings universitet. Tesen bygger på att invånare på landsbygden känner ett utbrett missnöje med utvecklingen.

– Det handlar om att bibliotek läggs ned på landsbygden, vägarnas underhåll minskas och så vidare, säger Gissur Erlingsson.

Och det har Sverigedemokraterna lyckats fånga upp och får därför väljarnas röst. I Nyköpings kommun är det tydligt. 

Vid EU-valet fick SD 9,4 procent av rösterna på Brandholmen, 7,5 i Bryngelstorp, 9,0 i Hagalund, 8,7 i Nicolai, 9,9 i Isaksdal, 5,0 i östra Brandkärr, 9,7 i Rosenkälla, 9,9 Rosenhill, 9,0 Stadsfjärden. 

Valdistrikt inom Nyköpings stads hägn.

Men när det gäller valdistrikt på landsbygden ser det helt annorlunda ut för SD. Lunda (Jönåker med omnejd) 25,7 procent, Stigtomta ytterområde 23,3, Råby-Ripsa 21,6, Tystberga 19,0, Kila 18,7.

undefined
Gnestabon och statsvetaren Gissur Erlingsson.

– Det är ett mönster som vi sett tilltagit – att Sverigedemokraterna är starkare på landsbygden och i glest befolkade områden, säger Gissur Erlingsson.

Det är inget unikt för Nyköping eller Sverige, fortsätter han. Det är en utveckling över hela världen: missnöjespartier vinner mark på landsbygden bortom etablissemanget. 

undefined
SD:s Malin Karlsson, oppositionsråd i Nyköping.

Det är något oppositionsrådet Malin Karlsson (SD) också tror är en förklaring.

– De som bor på landsbygden känner sig bortglömda. En annan faktor till att vi är starka på landet är också att vi (SD som är stödparti till regeringen, reds anm) lyckades sänka bensinpriset. Många kör bil på landet, säger Malin Karlsson.

undefined
Madelene Hertz tror också sänkt pris på bränsle bidrar till att SD är starka på landsbygden.

Madelene Hertz, 63, har bott hela sitt liv i Buskhyttan, där SD fick 14,1 procent av rösterna. Hon tror också att sänkt bensinpris kan ha bidragit till att partiet fått många röster på landsbygden.

– Man lovade sänkt bensinpris, så det kan vara en orsak. Om vi känner oss bortglömda på landet? Ja, faktiskt, det finns ju inte så mycket att göra, säger hon.

undefined
Håkan Sundberg, Buskhyttan, har ingen aning om varför SD är starka på landsbygden. Men han tycker att det händer mer i stan än på landet.

Håkan Sundberg, 44, Buskhyttan:

– Klart att det händer mer i stan, det byggs mer, men det är ju där folk vill vara, säger han.

Av de andra större partierna utmärker sig valdistrikt som östra Brandkärr, där Socialdemokraterna fick 44,0 procent av rösterna, men i till exempel Stigtomtas ytterområde bara 18,6. Moderaterna har starkt fäste i Stadsfjärden (Spelhagen med omnejd) med 27,7, men svårt att vinna röster i östra Brandkärr, 9,9.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!