Elever nekas skoltaxi – tvingas gå längs 70-väg

Nyköpings kommun har beslutat att inte bevilja skolskjuts till Liam och Lukas som tidigare åkt skoltaxi varannan vecka från Stigtomta till Svalsta skola. Nu ska de istället gå nästan två kilometer på en väg där det det inte finns någon bred vägren eller belysning.

Barnen får istället för taxi åka med buss till Nyköping och sen byta där.

Barnen får istället för taxi åka med buss till Nyköping och sen byta där.

Foto: Amanda Ekblad

Stigtomta2019-09-10 20:05

Liam, Lukas och Jordan går i Svalsta skola och bor i Svalsta hos barnens pappa och fru. Varannan vecka bor barnen hos deras mamma och hennes sambo på gården Klockartorp utanför Stigtomta. Nyköpings kommuns regler är att elever i årskurs 4-6 ska få skolskjuts om det är fyra kilometer från elevens hem till skolan. Det har barnen, men eftersom en busshållplats i Stigtomta ligger 2,8 kilometer från hemmet så ska Liam och Lukas som går i mellanstadiet ta bussen som går därifrån.

Liam och Lukas väg till busshållplatsen i Stigtomta består av en kort sträcka på en grusväg och sen en längre sträcka på Bärbovägen där det inte finns några bred vägren. Det är något som har fått mamma Jessica Åkerman och barnens pappas fru Wiktoria Taengh att reagera.

– Efter en bit på vägen finns ingen belysning och det finns inte mycket plats att gå på. Hastigheten på vägen är 70 kilometer i timmen och när det är mörkt och vinter tycker vi det är farligt för barnen att gå där. Vi tycker inte att vi ska behöva vara oroliga för barnen, säger Wiktoria Taengh.

För att barnen inte ska behöva gå längs med Bärbovägen till hållplatsen har Jessicas sambo skjutsat barnen.

– Nu har min sambo skjutsat, men det är ju ett väldigt pusslade att få ihop allt med att skjutsa och hämta, säger Jessica Åkerman.

I nuläget är det endast yngsta pojken Jordan som är nio som får åka taxi trots att alla tre barnen går på Svalsta skola.

– Det är konstigt att alla killarna går på samma skola men de ska ta olika färdmedel, som mest skiljer det en halvtimme mellan när de slutar, säger WiktoriaTaengh.

Jessica Åkerman har lämnat in en överklagan på beslutet för skolskjutsen till Förvaltningsrätten. Domstolen kommer i sin tur att bedöma om kommunen har gjort rätt. Sofia Carlson som är enhetschef på samhällsbetalda resor på Nyköpings kommun berättar att beslut kring om en elev får skolskjuts är något som görs från fall till fall.

– Vi har gjort en bedömning av sträckan från hemmet till hållplatsen och nu avvaktar vi besked från Förvaltningsrätten om de håller med eller om de gör en annan bedömning. Hur vi bedömer vägar är olika, det beror på hur gammal eleven är, hur lång sträckan är och framför allt trafikintensiteten längs vägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om