På en av villorna i bostadsområdet i Stigtomta syns en flugsvamp som hängt med sedan starten 1991. Det är även motivet på tårtorna som bakats till firandet av förskolan Tomtestigens 30 år.
– Det ska bli gott med tårta, utbrister Alvar, 4 år.
Han är ett av förskolans 18 barn. Tidigare i år blev skolan ett personalkooperativ från att ha varit ett föräldrakooperativ. Beslutet togs med anledning av att det inte var hållbart ekonomiskt.
– Vi hade för få barn för att det skulle gå runt. Många ville ha sina barn här, men hade inte tiden för till exempel städningen och styrelsearbetet som det medförde, säger Erika Hallkvist, rektor och förskollärare på Tomtestigen.
Att förskolor går från att vara föräldrakooperativ till personalkooperativ är något som märkts av i andra delar av landet, menar Erika Hallkvist:
– Vi gjorde research innan övergången, ringde runt till andra förskolor och var på studiebesök. Då fick vi uppfattningen att det är ganska vanligt att man går från föräldrakooperativ till personalkooperativ.
Hon fortsätter:
– Det kan bero på att en del unga föräldrar i dagens samhälle inte har tiden, engagemanget eller kunskapen som krävs för föreningsliv. Båda föräldrarna kanske jobbar, det kan vara oregelbundna tider och så är det aktiviteter hela tiden.
När det är dags för tårta samlas barnen i matsalen. Talet 30 lyser starkt när sifferljusen tänds. Efteråt kommer applåderna och ett stort leende bland Tomtestigens barn.