- Trafikverket borde ta ansvar för att ta bort gruset snabbare, säger han och pekar på den grusströsslade asfalten i en t-korsning som ligger i en kurva.
- Här till exempel är det otroligt lätt att gå omkull. Man behöver inte ha speciellt hög fart, en cykel hade inte heller klarat det.
Enligt Trafikverkets hemsida tas grus bort "så snart som möjligt" för att minska halkrisken för trafikanter. Men det imponerar inte på Anders Åkerman.
- Nej, de tar inte bort det snabbt, det kan jag säga.
För ett par veckor sedan tvingades han in i en grussträng mitt i körfältet eftersom en mötande bil gått över mittlinjen på vägbanan. Han körde inte snabbare än 50-60 kilometer i timmen, men det var tillräckligt för att få sladd och slå i foten så hårt att tån svullnade upp och blev blå. Han har också ont i ett ledband.
- Det vore bra om Trafikverket kunde informera på hemsidan om var det är vägarbeten så kan man undvika just de vägarna, säger Anders Åkerman.
Trafikverket säger att större, planerade arbeten alltid finns inlagda, men att det är omöjligt att skriva in vartenda litet potthål som lagas.
NCC är den entreprenör som ansvarar för 115 mil vägar i Nyköpingsregionen. Arbetsledaren Göran Sievert tar gärna emot tips på var vägar behöver åtgärdas.
- Vi ser över alla vägar var 14:e dag, men det hinner hända mycket under den tiden. Får vi reda på något så åker vi ut direkt och gör en besiktning. Det viktigaste är att sätta upp skyltar för att varna, säger han.
Men skyltning är en balansgång. Dyker de upp för ofta reagerar trafikanterna knappt.
- Det finns de som kör ner i samma hål två gånger. Men nästan aldrig hör de av sig till oss för att berätta om dem. Vi vill helst att de ringer, inte skickar sms eller mejlar. Det kan ju verka stenålders, men då får de ett kvitto på att någon har tagit emot informationen.
Rutinen för när vägsprickor lagas på sommaren är att lägga ut en slags olja för att försegla den. Sedan lägger man på grus för att man inte ska halka.
- Då behövs ett överskott som sedan får ligga på i 4-5 dagar. Tills vi har sopat sitter varningsskyltar uppe, säger Göran Sievert.
Men han konstaterar samtidigt att grus kan krypa upp ur vägbanan och att bilister kör för fort och genar i kurvor och därigenom skvätter upp grus på vägbanan.
- Det är jäkligt läskigt att sladda på grus, man märker det inte förrän man är framme, säger Anders Åkerman, som försöker undvika riskerna så gott det går för att komma ut och njuta av de somriga dofterna längs vägarna.