Tromb utanför Stigtomta

Vid 15-tiden på lördagen fick SN in flera tips och läsarbilder angående en tromb utanför Stigtomta.– Festligt! Den såg ut som en jättelång orm, säger Annelie Elfving, som var på plats.

STIGTOMTA2016-07-30 16:59

Annelie Elfving och hennes man åkte bil när de plötsligt såg något de aldrig sett tidigare. 

– Vi brukar kolla på det här "Storm Chasers" på tv. Om vi inte hade kollat på det hade vi säkert inte reagerat. Nu insåg vi att, oj, det är ju en tromb.

Annelie Elfving beskriver det som att tromben först såg ut som "en liten svans i molnen". När de stannade bilen såg de att svansen snurrade och blev längre och längre. Till slut hade den dragit sig ner mot marken – och paret tyckte att det såg ut som att den drog upp jord. Annelie Elfving säger att tromben inte växte på bredden, utan "bara blev väldigt lång". 

– Det var häftigt, en upplevelse. Vi kände oss inte osäkra; Det var inte otäckt. Vi var ju rätt långt ifrån den. Man undrar ju om det fanns folk som befann sig nära tromben. 

Alexandra Ohlsson är meterolog på SMHI. Hon säger att tromber bildas i åskmoln, i regel under kraftigare åskväder. Tromber uppstår under sommaren, och ibland under tidig höst. De ser ofta ut som trattar. De bildas i molnen och kan sträcka sig ända ner till marken.

Annelie Elfving säger att tromben i Stigtomta, i enlighet med Alexandra Ohlssons uppgifter, uppstod i ett åskmoln.

– En tromb är en mycket kraftig virvelvind. Den kan slita upp föremål och skicka iväg dem som projektiler. Det kan vara mindre grenar, trädgårdsmöbler och ibland till och med hela träd. Därför är det naturligtvis viktigt att vara försiktig och inte gå för nära om man skulle se en tromb, säger Alexandra Ohlsson.

Om denna tromb i Stigtomtas närområde har Ohlsson ännu inte hört talas om.

– Tromber är ett lokalt fenomen, så vår möjlighet att få reda på att det varit en är att allmänheten hör av sig. Här finns säkert ett mörkertal, men ett normalt år inträffar 20-40 tromber i Sverige. I takt med att fler får smartphones är det också fler som rapporterar in till SMHI vad de sett.

Efter 5-10 minuter startade Annelie och hennes man bilen igen. När de efter ett tag vände sig om för att titta på tromben kunde de inte se den längre. Kanske dog den ut snabbt, funderar Annelie Elfving.

Aftonbladet skriver att den kraftigare typen av tromber, tornados, som emellanåt skapar stor förödelse i till exempel USA, inte kan uppstå i Sverige. För att de ska kunna bildas krävs ett särskilt klimat. USA förses av varm, fuktig luft söderifrån, varm, torr luft från Mexico och kall luft norrifrån. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!